Кламер БГ - Новини: Китай продължава да затваря дисиденти в психиатрични клиники

Китай продължава да затваря дисиденти в психиатрични клиники

Свят

|
Ср, 17 Авг 2022г. 14:35ч.
Китай продължава да затваря дисиденти в психиатрични клиники

Китай продължава да затваря дисиденти в психиатрични клиники

Затварянето на дисиденти в психиатрични болници без никаква законова процедура остава текуща практика в Китай. Това заяви вчера група правозащитници, които обвиняват китайската здравна система в сговор с властите, съобщава Франс прес.

Десетилетия наред властите в Пекин са използвали системата от психиатрични болници в страната, известна като "Анкан", за репресии срещу политзатворниците.

В публикуван вчера доклад НПО "Сейфгард дифендърс" със седалище в Мадрид твърди, че тази "разпространена и рутинна" практика продължава въпреки реформите от през първите години на 21 в., засилили контрола на съдилищата над китайската психиатрична система.

Повечето данни са от разговори с жертви и техни близки, качени в интернет от китайската НПО "Сивил райтс енд лайвлихуд уоч", основана от активиста и журналист Лю Фейюе.

Разглеждат се случаите на 99 китайци, настанени в психиатрични клиники по политически причини между 2015 и 2021 г.

И "през 2022 г. Китайската комунистическа партия продължава редовно да затваря (свои) политически мишени в психиатрични болници, при все че преди повече от десет години бяха предприети промени в правната сфера, които да сложат край на тази варварска практика", се казва в текста.

ККП има възможност да отстрани хората, подписващи петиции, и активистите от юридическата система, отнемайки им надеждата да се консултират с адвокат или да отидат на съд, като им се поставя диагноза "душевноболен", която ги изолира в социален план, дори след като бъдат освободени", добавят правозащитниците.

Според документа "лекарите и болниците в съучастничество с ККП подлагат жертвите на медицински безполезна хоспитализация без съгласието им и насилствено им дават лекарства".

Авторите изброяват затворници, които твърдят, че са били бити, изолирани и подлагани на електрошокове.

Сред държаните в затвори се споменава например млада жена, която излъчила в Туитър клип, показващ как замазва с боя портрет на китайския президент Си Цзинпин. Също и мъж, поискал от Пекин обезщетение за рана, получена по време на военната му служба.

Потърсено от АФП, китайското здравно министерство не дало никакъв отговор.

mediapool.bg