Кламер БГ - Новини: Китай одобри условно първата масова ваксина срещу Covid-19

Китай одобри условно първата масова ваксина срещу Covid-19

Коронавирус

|
Четв, 31 Дек 2020г. 19:47ч.
Китай одобри условно първата масова ваксина срещу Covid-19

Китай одобри в последния ден на 2020 г. условно първата собствена ваксина срещу Covid-19 за масово прилагане, предадоха световните агенции.

В същото време в страната бе открит първият случай на регистрирания във Великобритания нов щам на заразата. Става въпрос за 23-годишна студентка, завърнала се в Шанхай от Великобритания на 14 декември. Случаят "представлява сериозна заплаха за превенцията и контрола на Ковид-19" в страната, се казва в изявление на Центъра за профилактика и контрол на болестите на Китай.

Контактните лица на заразената с новия щам, който е между 50 и 74 процента по-заразен, са проследени: става дума най-вече за пътниците и обслужващия персонал на самолета, с който е пътувала.

"Местата, през които е преминала заразената, са напълно дезинфекцирани", заявиха китайските здравни власти.

Китайската ваксина за масова употреба е разработена от филиал на държавния фармацевтичен гигант "Синофарм". По информация на Пекинския институт за биологични продукти тя предпазва 79.34 процента от ваксинираните от развиване на заболяването от коронавирус.

По-рано този месец Обединените арабски емирства станаха първата страна в света, одобрила китайската ваксина.

Въпреки че Пекин процедира по-бавно с даването на разрешения за употреба на ваксини, в сравнение с други страни, китайските граждани от месеци са инжектирани с три ваксини, които са още в етап на клинични проучвания.

През юли започна извънредна имунизационна кампания и до края на ноември са били инжектирани 1.5 милиона дози от трите продукта.

mediapool.bg