Кламер БГ - Новини: Китай заяви, че не приема шантажа на САЩ с договора за ракетите със среден обсег

Китай заяви, че не приема шантажа на САЩ с договора за ракетите със среден обсег

Свят

|
Вт, 23 Окт 2018г. 18:26ч.
Китай заяви, че не приема шантажа на САЩ с договора за ракетите със среден обсег

Китай заяви, че никога няма да приеме каквато и да е "форма на изнудване", след като американският президент Доналд Тръмп обвини Пекин, както и Москва, че продължават да разработват ядрени ракети със среден обсег, предаде Франс прес.

Китай не е страна по съветско-американския договор от 1987 г. за ограничаване на този вид оръжия.

Президентът Тръмп вчера съобщи, че САЩ ще продължат да разработват тези оръжия, освен ако Русия и Китай не приемат да спрат разработването им.

"Докато не се вразумят, ще продължим да ги разработваме", заяви Тръмп пред журналисти в Белия дом. "Това е заплаха за когото щете. И тя включва Китай, включва Русия, включва и всеки, който иска да играе тази игра".

"Сега, когато САЩ искат едностранно да се оттеглят от договора, те започват да говорят по неподходящ начин на другите страни", реагира днес говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин на редовен брифинг. "Този подход, целящ прехвърляне на вината върху други, е напълно неоправдан и необоснован", каза говорителката.

"Никога няма да приемем каквато и да било форма на изнудване", подчерта Хуа.

Договорът за премахване на ракетите със среден и малък обсег, подписан през 1987 г. от президентите Роналд Рейгън и Михаил Горбачов, доведе до ликвидирането на близо 2700 ядрени ракети с малък и среден обсег.

Той сложи край на надпревара във въоръжаването, предизвикана от разполагането от страна на СССР през 80-те години на ракети СС-20 със среден обсег, които заплашваха Западна Европа.

Тръмп не уточни дали може да се преговаря за нов договор, но в понеделник посочи, че САЩ ще продължат да разработват тези оръжия докато Русия и Китай не приемат да спрат собствените си разработки на такива ракети.

mediapool.bg