Кламер БГ - Новини: Три държави забраниха Боинг 737 Макс 8 сред трагедията край Адис Абеба

Три държави забраниха Боинг 737 Макс 8 сред трагедията край Адис Абеба

Свят

|
Пон, 11 Март 2019г. 13:29ч.
Три държави забраниха Боинг 737 Макс 8 сред трагедията край Адис Абеба

Етиопия, Китай, Индонезия и карибска авиокомпания забраниха на авиопревозвачите си да използват самолети Боинг 737 Макс 8 (Boeing 737 MAX 8), след катастрофата в неделя на самолет от същия модел на Етиопските авиолинии, при която загинаха всички 157 души на борда от 35 държави, предадоха световните агенции. Инцидентът доведе до срив на акциите на самолетостроителя, а междувременно властите в Етиопия съобщиха, че е намерена черната кутия на злополучната машина, която е съвсем нова, но се разби само 6 минути след излитането си от етиопската столица Адис Абеба за Найроби.

Етиопските авиолинии решиха техните самолети Боинг 737 Макс 8 да останат на земята до второ нареждане.

"Въпреки че засега не знаем причините за катастрофата, решихме да спрем полетите на този конкретен модел като допълнителна предпазна мярка", се казва в изявлението. Етиопските авиолинии имат четири подобни самолета, без да се брои катастрофиралият вчера.

Китай също нареди на своите авиолинии да преустановят временно полетите с този вид машини, считано от 18 ч на 11 март местно време (10 ч. по Гринуич). В момента китайски компании имат около 60 подобни самолета, съобщава информационна агенция "Цайцзин", цитирана от Ройтерс. Според китайската агенция, специализираща в икономиката и финансите, много полети, които е трябвало да използват самолетите Boeing 737 MAX, вместо това ще бъдат извършени с моделите 737-800.

Карибската авиокомпания Кайман еъруейс също временно спира полетите с двата си самолета от същия модел като разбилия се в Етиопия, предаде Асошиейтед прес.

Ръководителят на индонезийската Национална агенция за безопасност на транспорта Соерджанто Тжаджоно предложи помощ на етиопските власти в разследването на трагедията. Същия модел самолет се разби миналата година в Индонезия и тогава загинаха 189 души.

В понеделник бе намерена "черната кутия" на катастрофиралия самолет, регистрирала разговорите в пилотската кабина, съобщи националната телевизия на Етиопия.

Заради инцидента с последната версия на най-продавания в света пътнически самолет на "Боинг", акциите на самолетостроителя се сринаха с 9 на сто в ранната търговия в понеделник.

Самолетите Боинг 737 Макс 8 използват двигатели LEAP-1B, произведени от "Си Еф Ем интернешънъл" (CFM International) - съвместно дружество на "Дженерал електрик "(General Electric) и френската "Сафран" (Safran SA). Акциите на "Сафран" днес поевтиняха с 1.6 на сто.

mediapool.bg