Кламер БГ - Новини: Кирил Петков е предложил одит на кодовете на машините от външни одитори

Кирил Петков е предложил одит на кодовете на машините от външни одитори

България

|
Нед, 27 Ноем 2022г. 17:46ч.
Кирил Петков е предложил одит на кодовете на машините от външни одитори

Кирил Петков

Казах - нека да одитираме кодовете и да вкараме някакви предложения за одит на кодове от външни одитори, така че да сме сигурни и да не вкарваме хартиената бюлетина, посочи Кирил Петков в ефира на бТВ в отговор на въпрос какви са били думите му към народния представител от „БСП за България“ Георги Свиленски.

На 25 ноември Кирил Петков обяви от парламентарната трибуна, че следващата седмица ще подаде иск срещу Георги Свиленски от "БСП за България" заради негово изказване по време на дебата по второто четене на промените в Изборния кодекс .

По думите на Петков след това Свиленски е решил да ползва лъжа, преправяйки казаното. Отидох и говорих с него, дадох му втори шанс - да се поправи от трибуната, че е имал предвид одит на кодовете. Но той го повтори и затова ще заведа иск, заяви Кирил Петков днес. От "Продължаваме Промяната" биха подкрепили всякакви предложения във връзка с прозрачност и сигурност на машинното гласуване, подчерта Петков.

„Имаме съмнения за фалшифициране на последните избори и се надявам органите и прокуратурата да се самосезират“. Това обяви на брифинг в неделя лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Показахме разминавания между протокола от машината и протокола от преброяване на разписките. Разликите са от по 5-6 гласа, но си представете какъв е общият резултат при 12 000 секции“, посочи Нинова.

„Свидетел съм на разговора, в който Кирил Петков дойде и каза „Оттеглете закона и ще ви предоставим и на вас кодовете““, допълни тя.

Заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски посочи по време на дебатите за Изборния кодекс, че бившият министър-председател е казал: „Оттеглете закона и ще ви дам кодовете“.

Той коментира темата и днес в ефира на Нова телевизия. Свиленски каза, че има опасения, че Петков ще трябва да съди цялата парламентарна група - аз не съм го обвинил в нищо, цитирах негови думи, не съм казвал, че той ги държи, след като той има възможност да ни ги даде, значи някой някъде ги има, посочи Свиленски.

Организационният секретар на Изпълнителното бюро на БСП и член на парламентарната група на левицата Борислав Гуцанов също заяви в ефира на Nova News, че неведнъж от БСП са чували думите на Кирил Петков “Оттеглете закона и ще ви дам кодовете“. По думите на Гуцанов цялата парламентарна група на “БСП за България“, която стои на първите редове в пленарната зала, са чули думите на Кирил Петков “Оттеглете закона и ще ви дам кодовете“. „Разговори е имало и в стаята на групата ни, когато е идвал г-н Петков да коментира Изборния кодекс“, обясни социалистът и допълни, че от левицата са предложили същия закон за смесено гласуване преди около две години.

По думите на Георги Свиленски предложението на БСП за връщане на хартиената бюлетина е направено заради онези граждани, които са от всички политически партии, а не отиват да гласуват, защото имат притеснения от машинното гласуване. Според него всички политически партии имат подкрепа от граждани на различна възраст. Трябва да има право на избор за гласуване, каза той.

Кирил Петков коментира днес и изказването на Бойко Борисов от вчера по повод кода на машините. Според него не е логично, ако от ПП притежават "някакви вълшебни кодове", да са втора политическа сила. Щяхме ли да му "дадем" на г-н Борисов пет процента повече, попита той.

Петков отхвърли предложението на лидера на ГЕРБ за подписване на документ за работа по конкретни политики и правителство с мандат 6 месеца или до местните избори догодина и отново повтори, че партията му няма да подкрепи кабинет с първия мандат.

"Няма да ходим в тъмни стаички да се договаряме. Ако някой иска да се крие зад експерти, няма да стане. Всичко това е залъгване и замазване", каза Петков.

mediapool.bg