Кламер БГ - Новини: Кирил Петков: Евроинтеграцията на Скопие ще се ускори в близките седмици

Кирил Петков: Евроинтеграцията на Скопие ще се ускори в близките седмици

България

|
Пон, 28 Март 2022г. 16:40ч.
Кирил Петков: Евроинтеграцията на Скопие ще се ускори в близките седмици

Сн. ЕПА/БГНЕС

Премиерът Кирил Петков очаква в близките седмици да се ускори евроинтеграцията на Северна Македония.

"Северна Македония има място в европейското семейство колкото се може по-бързо и нашето правителство е ангажирано да постигне този резултат колкото се може по-експедитивно. Има няколко поетапни цели, които трябва да изчистим, включително защитата правата на малцинствата. Работим в тясна координация с европейските партньори, които в много случаи служат като трета страна в процеса на преговорите и чакаме конкретни формулировки, които да се включат в споразумението за преговори", каза Кирил Петков след среща на държави членки на НАТО от Югоизточна Европа в София, в която участваха министър-председателите на Румъния, Република Северна Македония и Черна гора – Николае Чука, Димитър Ковачевски и Здравко Кривокапич.

Заедно с премиера на Северна Македония ние работим усилено за преговорите за присъединяване на Република Северна Македония. Работим с много фокусирани срокове, като сме си поставили поетапни цели, добави той.

България отказа да одобри преговорната рамка на Северна Македония за ЕС, но правителството на Кирил Петков обяви нов подход към Скопие. За момента обаче няма сигнали Скопие да отразява българските изисквания.

"Имаме обща цел и при сегашната криза с войната в Украйна Западните Балкани трябва да поемат пътя на присъединяване към ЕС. Очаквам през следващите няколко седмици този процес да се ускори. Що се отнася до двустранните срещи между отделните министри, ще подпишем допълнителни меморандуми, чувам и добри новини от историческата комисия, така че, някои от въпросите, които изглеждаха толкова трудни за преодоляване, сега изглеждат много реалистични за решаване. Искам ясно да кажа, че имам намерение са вървим бързо напред и съм оптимист че ще постигнем всичко, което бяхме предначертали с премиера Димитър Ковачевски", каза Кирил Петков.

Македонският премиер Димитър Ковачевски каза от своя страна, че политиката на разширяване се превръща в политика на сигурност.

"Забавянето на процеса на присъединяване на държавите от региона създава дилеми, което може да доведе до намаляване на доверието на гражданите от ЕС", посочи Димитър Ковачевски.

mediapool.bg