Кламер БГ - Новини: Ким Чен-ун предложи на Путин дружба завинаги

Ким Чен-ун предложи на Путин дружба завинаги

Свят

|
Ср, 13 Септ 2023г. 15:05ч.
Ким Чен-ун предложи на Путин дружба завинаги

Ким Чен-ун предложи на Путин дружба завинаги

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази по време на преговори с руския президент Владимир Путин надежда, че Москва и Пхенян винаги ще се борят заедно с "империализма“.

"Ние винаги сме подкрепяли решенията на Путин, както и решенията на руското правителство. Надяваме се, че винаги ще бъдем заедно в борбата срещу империализма и за изграждането на суверенна държава“, каза севернокорейският лидер, цитиран от ТАСС.

Първата среща между Путин и Ким Чен-ун от 2019 г. насам се проведе на космодрума "Восточний" на река Амур в руския Далечен Изток. Преди началото на преговорите севернокорейският лидер се запозна с хода на сглобяването на ракетата-носител "Ангара" и основните характеристики на ракетата-носител "Союз-2". В книгата на почетните гости на космодрума ръководителят на КНДР написа: "Славата на Русия като страна на първите космически изследователи никога няма да избледнее“.

Както отбеляза Путин, срещата е организирана във "Восточний", защото Ким Чен Ун проявява голям интерес към космическите технологии. Той допусна и обсъждане на военно-техническото сътрудничество с КНДР.

Според The New York Times сателитната технология може да бъде една от темите на преговорите. Очакваше се да бъде обсъдена и доставката от Пхенян на артилерийски снаряди и противотанкови ракети за войната в Украйна.

"Пълният набор от отношения между Русия и КНДР предполага взаимодействие в чувствителни области, включително военните“, каза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Пътуването на Ким Чен Ун до Русия е първото му посещение в чужбина от началото на пандемията. Това е и 10-ото пътуване на Ким, откакто пое властта през 2011 г.

Лидерът на КНДР направи всички чуждестранни посещения през 2018–2019 г. По-специално, той участва в преговори относно ядрени оръжия и ракетни програми в три срещи с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп. Ким също направи четири пътувания до Китай за разговори с китайския лидер Си Дзинпин.

Днешната срещана космодрума "Восточний" продължи два часа. Двамата лидери водиха разговори между делегациите на двете страни, в които участваха и редица министри. После те разговаряха на четири очи.

Преди началото на срещата на четири очи севернокорейският лидер заяви, че неговата страна оказва пълна и безусловна подкрепа за "свещената война", която Русия води за защита на интересите в областта на сигурността, визирайки очевидно войната в Украйна. Ким каза също така, че Пхенян ще застане до Москва на антиимпериалистическия фронт, посочва Асошиейтед прес.

После се състоя официален обяд, даден от Путин в чест на Ким. Двамата вдигнаха тостове. Ким каза, че вдига тост за здравето на руския лидер. Путин пък заяви, че вдига тост за задълбочаване на бъдещото сътрудничество и приятелство с Пхенян.

Севернокорейският лидер каза на президента на Русия Владимир Путин чрез преводач, че е сигурен, че руската армия и народът на Русия ще победят злото в лицето на империализма на Запада във войната в Украйна, предаде Ройтерс.

"Дълбоко съм убеден, че героичната руска армия и народът на Русия ще спазят по блестящ начин традицията на победата, уверено ще демонстрират безценно достойнство и чест на фронтовете на специалната военна операция", каза Ким преди да вдигне наздравица с чаша вино.

"Руската армия и народ със сигурност ще спечелят голяма победа в свещената борба за наказанието на едно голямо зло, което претендира за хегемония и подхранва експанзионистични илюзии", добави Ким.

Според западните разузнавателни служби Русия иска да получи севернокорейски оръжия и боеприпаси, които да използва във военната си кампания в Украйна, но както Москва, така и Пхенян отричат това.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че след срещата на двамата лидери не се предвижда приемане на никакви документи, в това число и на никаква съвместна декларация.

Руският президент Владимир Путин съобщи, че след приключването на разговорите си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун високият гост от Пхенян ще продължи своята обиколка в руския Далечен изток с посещение във Владивосток и заводи в областта на отбраната и други предприятия в град Комсомолск на Амур, съобщи РИА "Новости".

Путин добави, че съществуват възможности за двустранно военно-техническо сътрудничество, въпреки че Русия ще спазва международните си задължения.

Путин каза, че във Владивосток Русия ще демонстрира на Ким възможностите на Тихоокеанския си флот и добави, че Москва също така може да предложи нещо на Северна Корея в областта на селското стопанство.

mediapool.bg