Кламер БГ - Новини: Ким Ки-Дук почина от Covid-19

Ким Ки-Дук почина от Covid-19

Общество

|
Пет, 11 Дек 2020г. 17:23ч.
Ким Ки-Дук почина от Covid-19

Световноизвестният южнокорейски режисьор Ким Ки-Дук почина от Covid-19, дни преди да навърши 60. Тъжната вест дойде от Латвия, където той е искал да купи имот и да кандидатства за гражданство.

Режисьорът е пристигнал в Латвия на 20 ноември и от 5 декември контактът с него е прекъснал, разказва документалистът Виталий Мански, основател и президент на международния филмов фестивал "Artdokfest", който приключи в Рига преди дни, съобщиха местни медии.

Твърди се, че Ки-Дук е планирал да подаде документи за гражданство и да си купи къща в Юрмала, но не се е явил на планираната среща. Междувременно се разболява и умира в болница от усложнения от коронавируса.

Носител е на множество награди от престижни кинофестивали. Да пъти негови филми са номинирани за "Оскар" в категорията за чуждоезиков филм.

През 2012 г. филмът му "Пиета" спечели главния приз на 69-ия кинофестивал във Венеция - статуетката на "Златния лъв на Св. Марко".

Ким Ки Дук е роден на 20 декември 1960 г. в Богнгва, Южна Корея.

Изучава изящни изкуства в Париж между 1990 и 1993 г. След като се завръща в родината си започва своята кариера като сценарист и печели първа награда за сценарий от Корейския филмов съвет през 1995 г. През следващата година дебютира като режисьор с

нискобюджетен филм, озаглавен "Крокодил" (1996). Филмът получава сензационни отзиви от филмовите критици на Южна Корея.

Международният му пробив е с филма "Островът" на Международния филмов фестивал в Торонто, Канада. Филмът му "Пролет, Лято, Есен, Зима...и Пролет" (2003) е включен в списъка на критика Роджър Еберт за Велики филми.

mediapool.bg