Кламер БГ - Новини: Киев: Путин иска да завладее цяла Украйна и е заплаха за световния ред

Киев: Путин иска да завладее цяла Украйна и е заплаха за световния ред

Свят

|
Съб, 13 Септ 2014г. 11:41ч.
Киев: Путин иска да завладее цяла Украйна и е заплаха за световния ред

"Ние все още сме на етапа на война и ключовият агресор е Руската федерация. Путин иска още един "замразен конфликт" (в Източна Украйна). Целта му е да завладее цяла Украйна. Русия е

заплаха за световния ред и за сигурността в цяла Европа”. Toва заяви премиерът Арсений Яценюк, цитиран от Ройтерс.

На конференция в Киев с участието на украински и европейски парламентаристи и бизнесмени, той похвали санкциите срещу Русия, наложени от ЕС и САЩ, като изтъкна, че те представляват сериозна заплаха за руската икономика.

Украйна се намира в състояние на война, и докато не бъде постигнат мир, е сложно да се осъществят реални промени в страната, заяви премиерът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите му конфликтът в Източна Украйна е главният проблем пред страната. Когато бъде прекратена войната, ще се появи шанс да се привлекат международни инвестори, да се върне доверието

на местните инвеститори и да се концентрира вниманието върху реформите.

Второто ключово предизвикателство пред държавата е енергетиката.

Премиерът напомни, че страната засега изпитва трудности с натрупването на достатъчно количество газ за нормалното осигуряване на есенно-зимния сезон.

"В нашите хранилища има до 17 млрд. куб. метра - това е недостатъчно, за да преживеем зимата, но стига, за да не замръзнем", каза Яценюк.

Той отбеляза и проблемите с доставките на въглища за електростанциите на Украйна. Киев е принуден да го внася от други страни като Южна Африка, посочва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

mediapool.bg