Кламер БГ - Новини: Кения е на път да се сдобие с двама президенти

Кения е на път да се сдобие с двама президенти

Свят

|
Вт, 28 Ноем 2017г. 15:58ч.
Кения е на път да се сдобие с двама президенти

Ухуру Кениата положи във вторник клетва за втори петгодишен мандат като президент на Кения, предадоха световните агенции. Церемонията се състоя на голям стадион в столицата Найроби. Кениата бе приветстван от 60 000 поддръжници. На събитието присъстваха 13 държавни и правителствени ръководители, сред които и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

Часове след встъпването в длъжност на Ухуру Кениата като президент на Кения водачът на опозицията Рейла Одинга заяви, че на 12 декември и той ще положи клетва като държавен глава, предаде Франс прес.

"Ще положа клетва, тъй като съм легитимният президент", каза Одинга пред няколкостотин привърженици, събрали се на улица в югоизточен район на столицата Найроби, и сравни бъдещата церемония с встъпването в длъжност миналата седмица на новия президент на Зимбабве Емерсън Мнангагва след принудителното оттегляне на Робърт Мугабе.

Опозицията призова за мирна демонстрация днес в памет на десетките убити от полицията и от кенийски милиции по време на протестите срещу повтарянето на изборите в Кения. Демонстрантите се опитаха да влязат на стадиона, докато се провеждаше церемонията по встъпване в длъжност на Кениата, и се наложи намесата на полицията, която използва срещу тях сълзотворен газ.

Кризата в Кения започна, когато Върховният съд отхвърли резултатите от изборите през август, спечелени от Кениата. Аргументът беше, че е имало нередности по време на изборния процес. Насрочена беше втора дата за вота и той се състоя на 26 октомври, но беше бойкотиран от опозицията. Избирателната активност бе ниска и Кениата спечели с 98 процента от гласовете. Неговите опоненти нарекоха повторния вот "измама".

mediapool.bg