Кламер БГ - Новини: Качински е готов за съюз със Салвини и Вокс, но не и с Льо Пен

Качински е готов за съюз със Салвини и Вокс, но не и с Льо Пен

Европа

|
Пет, 24 Май 2019г. 16:05ч.
Качински е готов за съюз със Салвини и Вокс, но не и с Льо Пен

Управляващите в Полша националисти от партия "Право и справедливост" са готови да преговарят за европейски парламентарен алианс с италианската крайнодясна партия "Лига" и с испанската "Вокс", заяви премиерът Матеуш Моравецки пред в. "Полска таймс", цитиран от Ройтерс.

Италианският вицепремиер и водач на партия "Лига" Матео Салвини се опитва да сформира съюз от споделящи сходни виждания антиимиграционни партии, но напредъкът му в това начинание бива затруднено от несъвместими национални интереси.

"Ние сме гъвкави, но изключваме съюз с всяка формация, която би приела френския Национален фронт за член", каза Моравецки, използвайки предишното название на оглавяваната от Марин Льо Пен крайнодясна партия "Национален сбор".

"Готови сме да разговаряме с партията на Салвини, с испанската партия "Вокс" и с други", допълни той.

Нароилите се в Европа суверенистки партии споделят цели като връщането на правомощията на страните членки в евросъюза и затягане на имиграцията, но много често имат съвсем различна икономическа и социална политика, което затруднява създаването на сплотена група в Европейския парламент.

"Право и справедливост" и "Лига" са на различни позиции за справянето с имиграцията. Несходства има в икономическите им виждания. Освен това полската партия се отнася със силно подозрение към създадените от Льо Пен и Салвини близки връзки с Москва.

Досега партията на Ярослав Качински е член на Групата на европейските консерватори и реформисти (ЕКР), в която водеща позиция имаше британската Консервативна партия. Българското присъствие в тази група доскоро се изчерпваше с партията на Николай Бареков, а от скъро към нея се присъедини ВМРО.

mediapool.bg