Кламер БГ - Новини: Качински: Полша иска да е суверенна държава, но не иска да напуска ЕС

Качински: Полша иска да е суверенна държава, но не иска да напуска ЕС

Европа

|
Ср, 15 Септ 2021г. 18:32ч.
Качински: Полша иска да е суверенна държава, но не иска да напуска ЕС

Ярослав Качински

Полша иска да е суверенна държава, иска Европейският съюз да спре да се меси във вътрешните й работи, но не иска да напуска ЕС, заяви лидерът на полската управляваща партия Ярослав Качински, предаде Франс прес.

"Няма да има Полекзит (. . .) За нас бъдещето на Полша несъмнено е в Европейския съюз", изтъкна Качински, който е лидер на партията "Право и справедливост", цитиран от полската информационна агенция ПАП.

Качински заяви това, след като високопоставени представители на "Право и справедливост" намекнаха, че е възможно Полша да излезе от ЕС, на фона на противопоставянето между Варшава и Брюксел във връзка с полската съдебна реформа.

"Правосъдните въпроси си остават изключителна компетентност на държавите членки и не може да са обект на намеса, каквато има сега", каза още Качински.

"Ние искаме да сме в ЕС, но да си останем суверенна държава. По много радикален начин се нарушава принципът за равенство на държавите", изтъкна Качински, според когото най-силните членове на ЕС, като Германия например, превръщат обединението в свой инструмент.

mediapool.bg