Кламер БГ - Новини: Католици и лутерани си поискаха прошка по повод 500 години от Реформацията

Католици и лутерани си поискаха прошка по повод 500 години от Реформацията

Свят

|
Вт, 31 Окт 2017г. 18:05ч.
Католици и лутерани си поискаха прошка по повод 500 години от Реформацията

Ватикана и Световната лутеранска федерация поискаха прошка за насилията и обещаха да продължат да работят за изглаждане на различията си в съвместно изявление по повод 500 години от Реформацията, предаде Франс прес.

"Поискахме прошка за провалите си и за начина, по който християните нараняват Тялото Господне и се оскърбяват взаимно" от 500 години, се казва в изявлението.

Отношенията между католици и протестанти са белязани от многовековно насилие.

"Обещаваме да продължим заедно да търсим консенсус за изглаждане на оставащите помежду ни различия", се казва в текста.

На 31 октомври 1517 г. 95-те тезиса на духовника и богослов Мартин Лутер стават основополагащ текст на Реформацията, с която протестантите се откъсват от католицизма.

Преди година папа Франциск, който е радетел за единството на християните, участва в шведския град Лунд в откриването на честванията на 500-годишнината от Реформацията заедно с протестанти, което дълго време бе смятано за немислимо.

В общата декларация Ватикана дори се съгласява с лутераните "да се отдаде благодарност за получените чрез Реформацията духовни и теологични дарове".

Германия отбелязва 500-та годишнина на Реформацията с религиозна служба в присъствието на канцлера Ангела Меркел в град Витенберг, където се заражда протестантството, предаде Асошиейтед прес.

Меркел и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер участваха в литургия, отслужена в известната църква, на чиято врата на 31 октомври 1517 г. германският католически монах Мартин Лутер заковава своите 95 тезиса.

"Именно в резултат на Реформацията се стига до множество обществени промени", отбеляза в седмичното си обръщение канцлерката, която е дъщеря на лутерански пастор.

Досега Денят на Реформацията беше неработен в някои германски провинции, предимно в източната част на страната. Тази година по изключение в чест на юбилея той е неработен в цяла Германия.

Хиляди хора участваха в днешните служби във Витенберг. Източногерманският град отпразнува годишнината също с улични тържества в средновековен стил, включващи различни артистични и културни прояви.

Бележитата годишнина, отбелязвана с литургии, изложби и разнообразни събития в 700 германски града, е привлякла тази година в Германия 3 милиона посетители, сочат данните на германското министерство на културата.

Според федералната статистическа служба през 2016 г германците, изповядващи протестантството, са били 22 милиона, при 25,4 милиона през 2003 г. Преобладаващата религия в страната с население от 82,8 милиона души е католицизмът с 24 милиона последователи.

В своите тезиси Мартин Лутер критикува папата за търговията с индулгенции в замяна на опрощаване на греховете и по-лесно допускане в рая. Документът отправя предизвикателство към църковната доктрина и предизвиква дълбок разкол, при който протестантите се отделят от Католическата църква. Папата отлъчва Лутер от Църквата, а последвалата схизма довежда до кървави религиозни войни в следващите десетилетия.

mediapool.bg