Кламер БГ - Новини: Католици и арменци честват Възкресение Христово

Католици и арменци честват Възкресение Христово

Свят

|
Нед, 21 Апр 2019г. 19:42ч.
Католици и арменци честват Възкресение Христово

Калотическата и Арменската църква честват в неделя, 21 април, най-големия християнски празник Възкресение Христово.

Разминаването с православните християни, за които Великден е седмица по-късно, се дължи на различния календар. Православните спазват Юлиянския календар, а католиците – Григо-рианския.

Отбелязва се възкресението на Исус Христос. Според евангелските разкази то се случило на третия ден след смъртта му.

Във Ватикана папа Франциск произнесе традиционно великденско послание "Към града и към света" от катедралата "Свети Петър". Близо 70 000 души се събраха на площада пред катедралата, за да чуят обръщението му.

В словото си папа Франциск призова световните лидери да се опитат да постигнат мир в Либия и Сирия, за да могат милионите бежанци да се завърнат по домовете си, съобщи БТА, като се позовава на световните агенции.

"Нека конфликтът и кръвопролитията в Либия бъдат прекратени. Все повече беззащитни хора умират там през последните седмици. Призовавам замесените страни в конфликта да изберат диалога пред силата, за да не отворят отново раните, оставени след десетилетие на конфликт и политическа нестабилност", заяви Франциск. Той се се помоли и за "любимия сирийски народ, станал жертва на продължаващия конфликт, към който светът става все по-примирен и безразличен". Той прикани също за "помирение" в Южен Судан.

Папа Франциск изрази и тъгата си от смъртоносните бомбени атаки в Шри Ланка. Пред близо 70 хил. души, събрани на площад "Свети Петър" във Ватикана, за да чуят словото на Светия отец, той изрази тъгата си от смъртоносните бомбени атаки срещу църкви и хотели в Шри Ланка.

mediapool.bg