Кламер БГ - Новини: Каталунска партия заплашва да свали испанското правителство заради шпиониране

Каталунска партия заплашва да свали испанското правителство заради шпиониране

Европа

|
Четв, 21 Апр 2022г. 14:13ч.
Каталунска партия заплашва да свали испанското правителство заради шпиониране

Пере Арагонес

Скандал с подслушване заплашва да свали испанското правителство, след като лидерът на партията Републиканска левица на Каталуния (РЛК) заплаши да оттегли подкрепата си, ако не получи отговори за шпионирането на каталунски политици, предаде ДПА.

Ако някой не поеме отговорност за шпионирането, ще бъде "много трудно да се задържи парламентарната стабилност на правителството", каза водещият член на РЛК и лидер на Каталуния Пере Арагонес пред радио "Ере А Се 1".

Правителството на испанския премиер Педро Санчес няма мнозинство в парламента и разчита на подкрепата на РЛК. Но лявата каталунска партия беше разгневена от публикувания тази седмица доклад, според който десетки водещи каталунски политици са били шпионирани. Отношенията между Каталуния и централното правителство са обтегнати от години и достигнаха до най-ниската си точка през 2017 г., когато регионалното правителство проведе референдум за независимост и Мадрид заяви, че той е противозаконен. Няколко видни каталунски политици се оказаха в изгнание или в затвора. Наскоро правителството се опита да поправи отношенията, но обвиненията в шпионаж са заплаха за тези опити.

Арагонес заяви, че е необходимо да бъде проведено независимо разследване, което да определи кой е наредил шпионирането. В доклад, основаващ се на проучване на канадската изследователска група "Ситизън лаб" и публикуван в американското списание "Ню Йоркър", се твърди, че над 60 каталунски сепаратистки лидери, включително някои от сътрудниците и семействата им, са били обект на наблюдение.

mediapool.bg