Кламер БГ - Новини: Кардиолози представиха план за намаляване на сърдечно-съдовата смърт с 30% до 2030 г.

Кардиолози представиха план за намаляване на сърдечно-съдовата смърт с 30% до 2030 г.

България

|
Съб, 25 Ноем 2023г. 16:32ч.
Кардиолози представиха план за намаляване на сърдечно-съдовата смърт с 30% до 2030 г.

Проф. Ивян Груев (на трибуната) и доц. Васил Трайков (вдясно) представиха Национален план за сърдечно съдово здраве на конгреса на Лекарския съюз.

Да се намали с 30% предотвратимата смъртност от сърдечно-съдови заболявания до 2030 година, тъй като по този показател България оглавява негативната статистика на Европейския съюз. Това е сред водещите приоритети на Националния план за сърдечно съдово здраве, който беше представен от ръководството на Дружеството на кардиолозите в България на VI конгрес на Българския лекарски съюз.

Председателят на Дружество на кардиолозите в България доц. Васил Трайков представи хронологията на създаване на плана и как предстои да бъде въведен и в България. Началото е било положено през юни 2020 г. от Европейското дружество по кардиология, което създава документ с насоките, в които трябва да работим и в резултат е учредена структура, обединяваща заинтересованите страни в Алианс за сърдечно-съдово здраве.

“Ще се стремим през застъпничество за националния ни план да фокусираме общественото и инстуционалното внимание към сърдечно-съдовите заболявания, за да не допускаме възникването на болестност, както и да подобрим качеството на живота на болните“, заяви председателят доц. Трайков.

Той обърна внимание на целите на българския план за сърдечно съдово здраве, сред които са:

Превенцията на заболяванията с водеща роля в Националната здравна стратегия,

Установяване на водещата роля в процеса на дигиталните технологии и иновации,

Осигуряване на ранна терапия в условията на персонализирана и висококачествена медицина,

Ранна рехабилитация с оглед постигане на максимална социализация на пациентите,

Въвеждане и стандартизиране на оценката на качеството на живот на болните.

Научният секретар на Дружеството на кардиолозите проф. Иван Груев обърна внимание на значението на превенцията и рехабилитацията на сърдечно съдовите заболявания в България. “Превенцията е основният фактор, на който се базира удължаването на продължителността на живота.”, заяви проф.

Груев и акцентира върху поведенческите рискови фактори, а именно нездравословното хранене, затлъстяването, тютюнопушенето и консумацията на алкохол.

Той бе категоричен, че рехабилитацията е в основата на Европейския план с ясно разписани препоръки, които следва да приложим адаптирани в България.

mediapool.bg