Кламер БГ - Новини: Каракачанов е дискриминирал ромите с изказвания, реши съдът

Каракачанов е дискриминирал ромите с изказвания, реши съдът

България

|
Пон, 14 Юни 2021г. 15:54ч.
Каракачанов е дискриминирал ромите с изказвания, реши съдът

Снимка: БГНЕС

Бившият военен министър Красимир Каракачанов е дискриминирал ромската общност в България със свои изказвания. Това става ясно от решение на Върховния административен съд (ВАС), с което се отменя решение на Комисията за защита от дискриминация, взела противно становище. То е потвърдено от админситративния съд София-град, но сега преписката се връща за ново разглеждане. За решението на ВАС съобщиха от Българския хелзинкски комитет.

Става дума за изказвания на Каракачанов след нападението над военнослужещ в село Войводиново в началото на 2019 г. Тогава военният Валентин Димов бе пребит от братята Борис и Асен Пакетов и бе приет в тежко състояние в болница. След нападението започна акция по събаряне на незаконните ромски къщи. Няколко месеца по-късно братята се признаха за виновни и получиха условни присъди.

Жалбата за дискриминация от страна на Каракачанов е подадена от ромския активист Ачо Йорданов и сдружението му "Единство". Визира следното изказване на бившия вицепремиер.

"Циганите в България станаха изключително нагли вече. Преди няколко години набиха полицай, преди два дни бият военен… Търпимостта на българското общество се изчерпва".

Според ВАС то без съмнение накърнява достойноството на представителите на етническата група, а Каракачанов не е критикувал извършителите на конкретното престъпление.

"Подобно обобщаване на личностите на всеки, който се самоопределя като ром и стереотипизиране на образа на ромите като "нагли" членове на обществото, спрямо които търпимостта на българите "се изчерпва", без съмнение може да накърни и накърнява достойнството на представителите на етническата група, като същевременно допринася за създаването на трайно негативни, потенциално враждебни и конфликтогенни нагласи, насажда отношение на недоверие и нетърпимост в обществото спрямо всеки представител на ромския етнос", пише в решението.

Още след изявлението му Каракачанов бе критикуван, че дискриминира етноса. Самият той се отрече и се обяви за жертва.

"Има хора (сред циганите), които са завършили няколко специалности и работят, трудят, имат по две-три деца, не по десет за социални помощи. Има и една част от тях, особено в малките населени места, които смятат, че могат да правят каквото си искат. Чувам нещо за дискриминация. Дискриминираният съм аз", заяви той.

Това не е единственото съдебно дело, започнало след побоя във Войводиново. След събарянето на незаконните къщи общо 55 души сезираха Европейския съд по правата на човека. През април 2019 г. съдът обяви, че българските власти трябва да им осигурят подслон.

mediapool.bg