Кламер БГ - Новини: Каракачанов: Темата за връщането на казармата не е затворена

Каракачанов: Темата за връщането на казармата не е затворена

България

|
Пет, 23 Юни 2017г. 14:35ч.
Каракачанов: Темата за връщането на казармата не е затворена

Темата за наборната военна служба не е затворена, каза вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов по време на парламентарния контрол в петък.

Връщането на казармата е едно от основните предизборни обещания на "Обединените патриоти", но не среща подкрепата на ГЕРБ.

"Тази тема се налага от само себе си, наблюдавайки събитията около България", каза Каракачанов в отговор на въпрос от депутата Антон Кутев (БСП).

Каракачанов припомни, че предложението за връщане на наборната военна служба бе разгледано и от предходния парламент, но депутатите на БСП не са го подкрепили в пленарна зала.

Според Каракачанов мнението на всички професионални военни е било, че страната ни не е трябвало да бърза с отмяната на наборната служба.

"Темата трябва да се развива, вероятно ще стигнем до там, но не сме готови с конкретните предложения, разчети и т.н.”, обясни военният министър.

Каракачанов припомни, че наборната военна служба съществува в държави като Швеция, Австрия, Швейцария, Гърция, Турция и др. По думите му трябва да бъдат увеличени и часовете по военно обучение в училищата.

"Сега в момента има 5 часа по военна подготовка. Едно учебниче, с 5 урочета – абсолютно теоритични. Ние е смятаме, че тези часове трябва да се увеличат. Дали 15 или 20 е въпрос на разговори с Министерство на образованието”, обясни Каракачанов.

Връщането на казармата е една от основните теми в силно популисткия арсенал на националистите у нас и периодично се лансира през последните няколко години. ВМРО изкара идеята още по време на второто правителство на ГЕРБ, когато "Патриотичният фронт" изготви два проектозакона в тази посока, но те бяха отхвърлени в парламента.

Тогава военното министерство дори изготви анализ, който очаквано показа, че връщането на задължителната казарма в България може да стане много трудно.

Връщането на задължителната военна служба под каквато и да е форма ще изисква значителни финансови и организационни ресурси. Освен това ще трябва да преосмисли наново целия сектор на отбраната.

Наборната казарма беше отменена през 2008 година, като в последните години на съществуването си тя се бе превърнала в истинска агония както за войниците, така и за Министерството на отбраната.

МО нямаше възможност да осигури навременното влизане на всички подлежащи на военна служба. Това доведе до абсурдната ситуация да се търсят връзки за влизане, а не за скатаване от казармата, тъй като определени държавни позиции в сектора за сигурност изискваха отбиване на военната служба.

"Късметлиите" да се доредят до служба пък не получаваха качествена военна подготовка заради липсата на средства за муниции, военна техника и др. За сметка на това прекарваха по-голямата част от службата си в даването на наряди, основно по опазването огромното армейско имущество, останало от времето на соца.

Така наборните войници излизаха от казармата без базови умения и с усещането, че са изгубили няколко месеца от живота.

mediapool.bg