Кламер БГ - Новини: Камарата на представителите на одобри новото споразумение с Мексико и Канада

Камарата на представителите на одобри новото споразумение с Мексико и Канада

Свят

|
Пет, 20 Дек 2019г. 15:09ч.
Камарата на представителите на одобри новото споразумение с Мексико и Канада

Камарата на представителите на САЩ одобри новото търговско споразумение с Мексико и Канада, съобщи Ройтерс.

То бе подкрепено от 385 конгресмени, а 41 гласуваха "против". Това бе последното гласуване за годината в долната камара на американския Конгрес.

В началото на следващата година документът ще бъде гласуван в Сената.

Споразумението за свободна търговия САЩ-Мексико-Канада (ЮСМКА - USMCA) ще замени влязлото в сила през 1994 г. Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА).

Одобряването на документа и от двете партии и то с такова мнозинство е рядко срещано явление в Конгреса, който е силно разделен по партийна линия.

И републиканци, и демократи си приписаха заслугите за споразумението. Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси каза, че то е било променено в полза на трудолюбивите американци, благодарение на демократите в долната камара. "ЮСМКА сега ще донесе милиарди долари на нашата страна и ще осигури десетки хиляди нови работни места на американците", каза в "Туитър" вицепрезидентът Майк Пенс.

Зелената светлина на долната камара "с такава подкрепа от двете партии е важен етап и показва до каква степен президентът Тръмп променя успешно американската търговска политика", заяви в комюнике представителят на САЩ по търговията Робърт Лайтхайзър.

"Почти всички аспекти на нашия живот - храната на масата ни, дрехите на гърба ни, горивото в колите ни - зависят от свободната търговия с Мексико и Канада", каза по-рано в дебатите републиканецът центрист Уил Хърд.

Подписана от бившия американски президент Бил Клинтън и влязла в сила през 1994 г., предишната търговска сделка НАФТА допринесе до голяма степен за икономическия растеж и увеличаването на стандарта на живот на хората в трите страни.

Тя обаче доведе до преместването на много производства, особено в автомобилния сектор, в Мексико, където работната ръка е по-евтина. Доналд Тръмп нарече НАФТА "най-лошото търговско споразумение в историята" на САЩ заради унищожаването на работни места, което предизвика. Той поиска предоговарянето му и след дълги преговори трите страни постигнаха нова сделка през ноември 2018 г.

mediapool.bg