Кламер БГ - Новини: Какво става във Военна полиция?

Какво става във Военна полиция?

Анализи и Коментари

|
Вт, 20 Юли 2021г. 16:17ч.
Какво става във Военна полиция?

Военна полиция, сн. БГНЕС

Служба "Военна полиция" към Министерството на отбраната се оказа в центъра на серия скандали през последните месеци – от твърденията на прокуратурата, че е "изпуснала руските шпиони" до "покриването на американския рейд в Чешнегирово". Всичко това става във време на безвластие – службата е без титулярен директор и очаквано има напрежение сред служителите й.

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов каза, че няма да предложи постоянен директор в рамките на мандата си. Въпросът за новия ръководител остава отворен през следващите седмици, когато ще стане ясно дали парламентът ще излъчи редовно правителство.

Така и не стана ясно защо служебният кабинет пропуска "Военна полиция", след като смени почти всички по върховете на службите.

В службата, която има широки правомощия, в това число да използва специални разузнавателни средства, всичко се случва на тъмно и без публична информация.

Кой да е шеф на "Военна полиция"?

В момента "Военна полиция" се ръководи от изпълняващия длъжността директор полковник Ивайло Сотиров.

Предшественикът му - бригаден генерал Борислав Сертов, очакваше назначение за военен аташе в Москва, но едва ли ще замине - по неофициална информация заради отнет достъп до класифицирана информация.

През март, при обявяването на шпионската мрежа в полза на Русия, главният прокурор Иван Гешев каза, че не са потърсили "Военна полиция", защото ѝ нямат доверие.

Тогава БНТ съобщи, че част от военните полицаи, които трябвало да задържат смятания от прокуратурата за шеф на руската шпионска мрежа Иван Илиев, наречен от прокуратурата "резидента", отишли да пият кафе и така му дали възможност да избяга. Впоследствие Илиев бил задържан близо до руското посолство в София. Според неофициална информация тази версия не отговаря на истината, но независимо потвърждение няма. Всичко по разследването около руските шпиони е секретно и практически единствената информация, която достига до медиите е тази, която реши да огласи главният прокурор.

Българска военнополицейска асоциация призова преди два месеца за връщане към нормалната работа на служба "Военна полиция", която е без постоянно ръководство от януари.

Асоциацията настоя скоро да бъде назначен постоянен директор и да отпадне промяна в правилника на службата, която позволи за нейни ръководители да бъдат назначави и хора извън системата. Тази промяна е факт от началото на годината.

Според източници военните полицаи настояват за директор от техните среди, но през последните месеци за поста е обсъждан военен, който не е от структурите на "Военна полиция".

Скандалите не загасват на тъмно

И досега не е ясно какво точно се е случило около задържането на предполагаемите руски шпиони. В акцията едва ли са били замесени служители от само една служба и ведомство.

Междувременно се разпали нов скандал.

Американски военни нахлуха погрешка в производствен цех в пловдивското село Чешнегирово, за което САЩ се извиниха официално.

Случаят e от 11 май, но стана известен дни по-късно, след като големите телевизии показаха репортажи със стресираните работници от цеха. И военното министерство, и американското посолство тогава казаха, че са разбрали за случая едва от телевизиите.

В МО започна проверка на казуса защо "Военна полиция" не е докладвала своевременно, но резултатите от проверката също не бяха обявени публично.

Според неофициална информация са санкционирани шефове на службата в Пловдив.

Така липсата на информация доведе до различни спекулации около трагедията с простреляния млад военен полицай.

Едва след случая от МО потвърдиха, че са освободени от военна служба директорът на "Военна полиция" -Пловдив полк. Венцислав Радков и началникът на сектор в Отдел "Контрол и охрана" майор Георги Мерджанов.

Как да се излезе от положението

Извън скандалите службата рядко влиза в общественото внимание, което е нормално за подобен тип дейности. Спокойствието около нея трябва да се възстанови, като се започне с назначаването на постоянното й ръководство и изясняването на скандалите, които водят до силно напрежение сред работещите там.

Службата работи по престъпления, извършени от военни и цивилни служители на Министерството на отбраната, като могат да разследват и техни съучастници извън системата.

Основно по случаи за разпространение на наркотици, кражба на оръжие, дисциплинарни проблеми и други.

mediapool.bg