Кламер БГ - Новини: Как ще се гласува с машини (видео)

Как ще се гласува с машини (видео)

България

|
Вт, 30 Март 2021г. 14:38ч.
Как ще се гласува с машини (видео)

Общественият съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) организира във вторник демонстрация на това как ще се гласува с машини на предстоящите парламентарни избори.

Демонстрацията ще продължи до 15:00 часа и се провежда пред входа на парламента откъм Националната художествена галерия. Идеята е гражданите да се запознаят с начина за гласуване с машини и да се уверят, че устройствата правилно отчитат подадените гласове и това става със сравняване на данните от машинния протокол и ръчно преброяване на контролните разписки.

На предстоящите в неделя избори ще има общо 9390 машини за гласуване. За пръв път на избори в България ще има толкова много устройства.

Всяка от машина ще пристигне в определената секция още в събота. Тя обаче ще бъде активирана от член на секционната комисия в началото на изборния ден. След това устройството ще отпечата нулев протокол, който представлява списък с партии и кандидати с преференции.

Всеки един гражданин може сам да реши дали иска да гласува с машина или с традиционната хартиена бюлетина.

Как става гласуването с машина

Ако желаете да подадете своя вот с машина, трябва да заявите това на членовете на секционната комисия (СИК).

После получавате от СИК карта, която се поставя в слота на машината. На екрана се появява електронна бюлетина, която повтаря до голяма степен хартиената. Чрез докосване трябва да се маркира квадратчето на избраната партия или "Не подкрепям никого". По същия начин се маркира и кръгчето за преференция, ако гласоподавателят иска да подкрепи конкретен кандидат.

За разлика от хартиената бюлетина, при натискането на преференцията на екрана на машината се визуализира името на кандидата.

На монитора на машината се изписва изборът, които е направен от гласоподавателя. Ако е допусната грешка, избирателят може да натисне "Назад" и да се поправи, ако без да иска е натиснал грешна партия или преференция.

След като избирателят натисне "Гласувай", от машината излиза хартиена разписка, която избирателят трябва да вземе, да я сгъне с надписа навътре и да я постави в отделна урна, предвидена за машинното гласуване. Гласоподавателят връща картата на секционната комисия.

mediapool.bg