Кламер БГ - Новини: Как в ДНР на "войнишките вдовици" подаряват кожени палта, а после им ги прибират

Как в ДНР на "войнишките вдовици" подаряват кожени палта, а после им ги прибират

Война в Украйна

|
Четв, 09 Фев 2023г. 21:50ч.
Как в ДНР на "войнишките вдовици" подаряват кожени палта, а после им ги прибират

Как в ДНР на

Съратници на Игор Стрелков (Гиркин) - задочно осъден от нидереландски съд на доживотен затвор за свалянето на малайзийския самолет над Украйна, бивш полковник от руската разузнавателна служба ФСБ - съобщиха, че в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) на вдовиците на загиналите войници са раздали кожени палта, пише независимото руско издание "Медуза".

Акцията била обявена в началото на февруари от Евгений Скрипник, който е част от обкръжението на Стрелков. Твърди се, че 21 кожени палта са предадени от бизнесмена Александър Боряк. С доставката на кожените палта за вдовици се занимавала съпругата на Стрелков Мирослава Регинская.

На 6 февруари Регинская публикува видео на 13 жени, стоящи на улицата, държащи кожени палта и в хор благодарящи за подаръците. Пред камерата те казват, че дори не са предполагали, че "ще имат такава възможност" (вероятно да получат кожените изделия), а заснемащият видеото казва, че "в такива моменти чувстваш, че сме едно семейство".

След публикуването на видеото движението "Феминистка антивоенна съпротива" се свързало с една от жените от видеото. Тя заявила, че на нея и на още поне три жени са им отнети кожените палта веднага след записа. Според нея първоначално на участниците в акцията е казано, че са им дадени кожени палта с лошо качество и са обещали скоро да раздадат нови, а по-късно казали, че са им дадени кожени палта по погрешка - били предназначени за други хора.

Събеседницата на движението казала, че на жените по време на работа им съобщили, че ще получат кожени палта, като им обещали скъпи подаръци от Москва, ако се съгласят да се снимат във видеото. Тя уточнила, че това е обичайна практика - и че често вдовиците на такива снимки и видеоклипове се оказват фалшиви: "Това често се случва, нещо се носи от Москва и се снима, винаги сме благодарни." Дали в заснемането на видеото с кожени палта са участвали истински вдовици или не, тя не уточнила.

mediapool.bg