Кламер БГ - Новини: Кабинетът прехвърли на САЩ ключов проект в авиобазата "Граф Игнатиево"

Кабинетът прехвърли на САЩ ключов проект в авиобазата "Граф Игнатиево"

България

|
Ср, 17 Май 2023г. 14:05ч.
Кабинетът прехвърли на САЩ ключов проект в авиобазата "Граф Игнатиево"

F-16 Block 70, сн.

Служебният кабинет прехвърли на САЩ реализирането на ключов проект от модернизацията на авиобазата "Граф Игнатиево", която е необходима, за да могат да бъдат експлоатирани новозакупените изтребители F-16 Block 70.

Първите машини се очаква да пристигнат през 2025 година, като дотогава авиобазата трябва да е готова. Модернизацията й ще струва над 300 млн. лева, но около нея има много проблеми и реален риск да не бъде готова в необходимия срок.

В интервю за Mediapool военният министър Димитър Стоянов съобщи, например, че има сключен договор за изграждане на инфраструктура за съхранение на класифицирано оборудване.

Той обаче не отговаря на американските изисквания и се налага да бъде прекратен.

Сега този проект ще бъде изпълнен от американска страна.

Още по темата

Ремонтът на "Граф Игнатиево": Лоши договори, поскъпване и сериозно закъснение

Правителството одобри във вторник договор за "изграждане на системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение с класификация "US Secret" за самолети F-16 Block 70“ и предложи на Народното събрание да го ратифицира.

"Ако направим опит с българска фирма, която не отговаря на изискванията, няма да бъдем сертифицирани. Така американската страна сама ще подготви складовото помещение и тази пречка ще бъде преодоляна", обясни Стоянов.

Част от проектите в "Граф Игнатиево" закъсняват значително.

Управлението им, обаче, е много трудно, тъй като практиката доскоро е била да има 100% авансово плащане.

mediapool.bg