Кламер БГ - Новини: Кабинетът плаща над 275 000 лв. за бавно правосъдие само за три месеца

Кабинетът плаща над 275 000 лв. за бавно правосъдие само за три месеца

България

|
Пон, 20 Апр 2015г. 17:12ч.
Кабинетът плаща над 275 000 лв. за бавно правосъдие само за три месеца

Правителството трябва да изплати обезщетения за общо 276 320 лева на пострадали от бавно провосъдие само през първите три месеца от тази година. Това става ясно от проектопостановление на Министерския съвет, публикувано в сайта на правосъдното министерство в понеделник.

"Обвиняеми или ощетени юридически лица по прекратени досъдебни производства подават заявления срещу актове, действия или бездействия на органите на съдебната власт, с които е нарушено правото им на разглеждане и решаване на делото в разумен срок. Заявленията се разглеждат от Инспектората към Висшия съдебен съвет, към който е създадено специализирано звено, което проверява заявленията. Проверка на обстоятелствата и произнасянето по заявленията се извършват в 6 месечен срок от постъпването му. Обезщетенията се изплащат въз основа на сключено споразумение", пише в постановлението.

От документа става ясно, че сумата няма да повлияе пряко върху бюджета на правосъдното министерство, защото е планирана. Сега просто трябва да се вземе формалното решение за отпускането й.

mediapool.bg