Кламер БГ - Новини: Кабинетът отвинти микрофоните от "любезност" към Урсула фон дер Лайен

Кабинетът отвинти микрофоните от "любезност" към Урсула фон дер Лайен

България

|
Пет, 30 Авг 2019г. 19:01ч.
Кабинетът отвинти микрофоните от "любезност" към Урсула фон дер Лайен

Отвинтване на микрофоните в залата за пресконференции на Министерския съвет – този иновативен подход приложи правителствената пресслужба по време на изявленията на новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и премиера Бойко Борисов в четвъртък.

Превантивната мярка целеше гостенката да не бъде поставена от журналистите в "неудобно положение", по думите на Борисов. Така журналистите бяха обезоръжени да питат каквото и да е - не само относно ресора на еврокомисаря ни Мария Габриел, но и по всякакви други теми. А интересът беше разбираем, тъй като това е първа визита на Урсула фон дер Лайен в България и рядък шанс за българските медии да поставят въпросите си.

"Няма да има въпроси, защото може, не за друго, да поставим в неудобно положение да отговаря за нещо, което още не е в цялостния вид договорено. А пък, доколкото се познаваме през годините, аз ви обещавам, че тя скоро пак ще дойде в България, вече когато имаме и подредена комисия, така че и да зададеме и други въпроси.... Да бъдем така любезни към нея, докато още си подреди екипа, това съм обещал", каза Бойко Борисов в края на изявлението си в четвъртък.

"По молба на екипа на Урсула фон дер Лайен договорката беше да няма въпроси след изявленията", разясни пред Mediapool началникът на правителствената информационна служба Севдалина Арнаудова.

Както Борисов каза на брифинга, "докато всичко не бъде решено, нищо не е решено", и по тази причина шефката на Еврокомисията не е искала да отговаря на въпроси.

След изявленията на двамата демонтираните микрофони са били върнати отново на местата им, уточни Севдалина Арнаудова.

В края на деня правителствената пресслужба уточни, че микрофоните са демонтирани, защото не могат да бъдат изключени заради "смущения в останалата част на озвучителната система".

Посещението на Урсула фон дер Лайен в София е част от консултациите, които тя провежда с лидерите на държавите членки на ЕС преди представянето на пълния състав на новата Еврокомисия за одобрение пред Европейския парламент.

Към момента не е известно в други европейски столици, които Лайен е посещавала, да са вземани подобни крути мерки за предотвратяване на репортерски въпроси. Ако нещо подобно се беше случило в Германия, чийто военен министър бе Урсула фон дер Лайен или пък в Брюксел или на друго място, скандалът щеше да е толкова голям, че с политическата кариера на Лайен да е приключено.

Изглежда абсурдно политик от нейния ранг и с нейния опит, заемащ в момента най-високия пост в Европейския съюз, да се е стреснала толкова от евентуалните въпроси за ресора на Мария Габриел, че да е поискала задаването им да стане физически невъзможно.

Случаят с отвъртяните микрофони предизвика сериозен интерес в социалните мрежи, защото идва дни след друга необичайна "пресконференция" с участието на премиера. Във вторник ГЕРБ и СДС обявиха, че ще се коалират за местните избори. Това стана в залата за пресконференции в централата на ГЕРБ, но събитието не беше обявено предварително и на него не присъстваха журналисти.

Вместо това "брифингът" се излъчваше на живо във фейсбук профила на Бойко Борисов, където се върти и онлайн риалити шоуто от обиколките му из страната.

Отвинтените микрофони всъщност бяха ефикасна мярка срещу евентуални неудобни въпроси към Борисов, които може би щяха да помрачат добре аранжирания пиар ефект от взаимни комплименти и дипломатически любезности, разменени между българския премиер и шефката на ЕК.

mediapool.bg