Кламер БГ - Новини: Кабинетът иска българският войник да кара българска машина

Кабинетът иска българският войник да кара българска машина

България

|
Пет, 27 Апр 2018г. 16:53ч.
Кабинетът иска българският войник да кара българска машина

Предстои правителството да гласува отпускането на 1.22 млрд. лв. за модернизация на българската армия, като единственото условие на управляващите е военната техника да се произвежда у нас. Това стана ясно по време на посещението на премиера Бойко Борисов и вицепремиерите Красимир Каракачанов и Томислав Дончев в завод "ТЕРЕМ – Хан Крум" в Търговище в петък.

"Държавата заделя огромни пари за модернизиране на българската армия. Целта ни е да се произвежда у нас, което ще осигури и работа", обясни логиката на кабинета Борисов, цитиран от БТА.

"По проектите за изтребителите и за сухопътните машини 5-6 фирми проявяват интерес (за производство на нова бойна машина за пехотата - б.ред.) и имат оферти за изпълнение на бъдещите поръчки. Единственото условие е машините да се сглобяват у нас", добави министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Целта на управляващите голяма част от средствата, с които ще се финансира модернизацията, да останат в българските, а не в чужди заводи. Борисов посочи като добър пример завода на "ТЕРЕМ" в Търговище, където "има още запазен потенциал на хора, механици, базата също не е сериозно компрометирана и с един малък ремонт ще стане чудесен завод".

"Мисля, че това е добра новина за Търговище – един от малкото градове, който расте по население", повдигна духа на местните Борисов.

"Много е лесно да се купува техника от рафта, ние искаме, особено когато става дума за машини за сухопътните войски, да е ангажиран целия – и индустриален, и научен потенциал на страната. Това първо означава, че една голяма част от парите ще остават в България, както и допълнителни пари за българските учени и инженери - този приоритет следваме. За съжаление, нещата не са се развивали така във времето. Нещо повече, ако българският научен потенциал бъде развит, той може в бъдеще да търси нови чуждестранни клиенти", обясни от своя страна вицепремиерът Дончев.

Военният министър Каракачанов уточни, че в момента тече съгласуване на проектите за инвестиционни разходи за придобиване на основна бойна техника за Сухопътните войски и на нов боен самолет. Очаква се те да бъдат внесени за разглеждане от Министерския съвет на заседанието на 9 май.

Проектът за бойните машини е разработен за 12 години и е на стойност 1.22 млрд. лв. без ДДС. Той предвижда придобиване на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава, уточниха от пресслужбата на Министерския съвет.

Според втория инвестиционен проект ще бъдат закупени 16 самолета на два етапа. През първия етап, който е финансово осигурен с 1.5 млрд. лв. без ДДС, ще бъдат придобити не по-малко от осем самолета, ще се осигурят средства за наземно обслужване, обучение на състава, първоначална интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години) и въоръжението.

mediapool.bg