Кламер БГ - Новини: КС: Кворумът с карантинни депутати не нарушава конституцията

КС: Кворумът с карантинни депутати не нарушава конституцията

България

|
Вт, 16 Март 2021г. 15:22ч.
КС: Кворумът с карантинни депутати не нарушава конституцията

Конституционният съд (КС) отхвърли искането на депутати от БСП да отмени възможността за видеорегистрацията на болни и карантинирани депутати в заседания на Народното събрание.

Според съда практиката с дистанционното участие на депутати не нарушава конституцията. Решението е взето единодушно.

През октомври миналата година ГЕРБ и "Обединени патриоти" промениха парламентарния правилник, който е със статут на закон, за да дадат възможност на народни представители, поставени под карантина, да участват дистанционно в регистрацията и заседанията. Управляващите направиха промяната, след като от БСП и ДПС отново спряха да се регистрират в началото на заседанията, а мнозинството изпитваше трудности да осигури кворум, дори с подкрепата на "Воля".

Така кворумът бе спасен, но "онлайн депутатите" не участваха в обсъжданията, а само в гласуванията и в регистрацията в началото на всяко заседание.

През ноември депутатите от БСП внесоха в КС искането си за установяване на противоконституционност. Социалистите изтъкнаха, че в конституцията е записано, че заседанията започват, когато "присъстват повече от половината народни представители", което според тях значеше физическо присъствие.

mediapool.bg