Кламер БГ - Новини: КПКОНПИ забърка абсолютна каша с декларацията на Порожанов

КПКОНПИ забърка абсолютна каша с декларацията на Порожанов

България

|
Пет, 10 Май 2019г. 20:53ч.
КПКОНПИ забърка абсолютна каша с декларацията на Порожанов

Декларацията за имущество на земеделския министър Румен Порожанов е проверена от антикорупционната комисия КПКОНПИ, която е установила несъответствия. Това съобщи самата КПКОНПИ в петък вечерта, без да уточнява какви са разминаванията. Реакцията на комисията бе провокирана от разкритието на в. "Сега" за разминавания в декларацията на министъра - в публичния й вариант не са посочени сделките, извършвани от съпругата му Веска Порожанова. На хартия обаче министърът ги е декларирал.

Комисията обаче твърди, че е публикувала на сайта си пълната информация от документа, с което явно иска да опровергае твърденията, че е трила данни от декларацията на Порожанов.

Че има разлика между хартиения и електронния вариант се потвърждава и от съобщението на самата комисия. В него обаче е записано, че Порожанов е декларирал, че живее с лице във фактическо съжителство и посочил и неговото имущество. Не става ясно дали има предвид съпругата си или друго лице, но по принцип съпружеското имущество е задължително за деклариране, освен ако двамата не са във фактическа раздяла.

Едновременно с това Порожанов е заявил, че не желае информацията за това лице да се публикува на сайта на КПКОНПИ, каквото право има по закон. Но така и не става ясно чие имущество е поискал министърът да не бъде публично. В закона има две хипотези – в единия случай заемащият висша длъжност може да не декларира съпружеското имущество, ако е във фактическа раздяла. Другият вариант е да не се публикува информацията за лицето, с което живее на семейни начала, но без брак. Порожанов се е позовал на тази разпоредба.

Според неофициална информация става дума за елементарна грешка, която не е била забелязана - министърът е записал данните на съпругата си в графата, където се посочва лице във фактическо съжителство. Така данните за нея са били премахнати от сайта на КПКОНПИ. Не става ясно защо досега грешката не е коригирана, въпреки че декларацията е подадена преди месеци.

Проблемът с декларацията бе разкрит за първи път от "Биволъ", който установи, че през 2017 г. съпругата на Порожанов е получила имоти от две дружества, в които е имала участие, но в които вече не фигурира - "Частни инвестиционни проекти" и "Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Ко-оперейшан".

От "Армар" Порожанова е взела два апартамента на бул. "Черни връх" с подземен гараж, а от "Частни инвестиционни проекти" - над 13 декара земеделска земя в Банкя. От справката в имотния регистър става ясно, че сделките са сключвани в изпълнение на дълг. Земеделското министерство обяснява, че това представлява разпореждане с ликвидационни дялове в дружествата.

Апартаментите от "Армар" са придобити на цена от 240 000 лв., като единият е продаден още през 2017 г. за 152 554 лв., а вторият - през 2018 г. за 247 412 лв. Материалният интерес по сделката със земеделската земя в Банкя е 2180 лв. Тези сделки не фигурират в годишната декларация на министър Румен Порожанов, а той е бил длъжен по закон да ги обяви.

Земеделското министерство твърди, че сделките на Веска Порожанова от 2017 г. са били отразени в декларацията. Министерството не знае защо те не фигурират в публичния документ, качен на сайта на антикорупционната комисия.

В хартиеното копие на декларацията, което е предоставено на "Сега" от КПКОНПИ, Порожанова е вписана в графите за налични парични средства, за банкови влогове, за други доходи извън заеманата длъжност и за дялове в дружества.

От антикорупционната комисия отказаха да обяснят пред медиите защо в публичния вариант на декларацията важните данни са изтрити. Не е ясно и дали подобни пропуски няма и при други публични лица.

Това е поредният скандал около декларациите и реда за контрол на публичност на имуществото на лица, заемащи висши постове.

Около скандала с терасата на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев се разбра, че комисията изрично е указала да не се обявява цялата разгърната застроена площ на притежаваното имущество, макар че тази графа съществува в образците на документа. Това на практика дава зелена светлина в декларациите да не се включват тераси, ателиета, тавани и обществото да се въвежда в заблуда за реалната площ на жилищата на властимащите.

Земеделският министър Порожанов попадна в епицентъра и имотен скандал със закупени евтини апартаменти през далечната 2004 година. "19 минути" написа, че Порожанов и съпругата му са закупили един мезонет, един апартамент, два гаража и право на строеж за трети апартамент. Мезонетът от 240 кв. м с гараж от 20 кв. м в столичния квартал "Красно село" е купен от съпругата Веска за 57 668 лв. (54 016 лв. за мезонета и 3652 лв. за гаража, колкото е и данъчната им оценка ) от фирмата за недвижими имоти "Григо Х". На същата дата - 7 октомври, синът Антоан, по това време непълнолетен, придобива от "Григо Х" апартамент от 80 кв. м и гараж на обща стойност 19 570 кв. м. На 21 декември 2004 г. Румен Порожанов, по това време служител на МФ, купува право на строеж за апартамент от 80 кв. м и гараж в район "Слатина" на цена от 18 219 лв.

Порожанов е вписал надлежно закупения мезонет в имотната си декларация при встъпването си в длъжност като шеф на политическия кабинет на министъра на финансите през 2009 г., както и при встъпването в длъжност като министър на земеделието през 2017 г. Апартаментът в "Слатина" не е деклариран, защото е продаден в края на 2007 г.

Междувременно шефът на "Антикорпуция" Пламен Георгиев е в отпуск от 4 април, след като прокуратурата нареди на данъчните да проверят изнесените данни за несъответствия около имотите му.

Проверката на Георгиев още не е приключила или поне няма съобщение за това.

Румен Порожанов пък е всеки ден в новините заради лавината от разкритията за нарушения по европрогамата, с която се финансират къщи за гости и други проекти. Той твърди, че бил готов да подаде оставка, но премиерът Борисов все още не я иска, защото трябвало да се установи дали наистина има злоупотреби с евросредства по контролирана от Порожанов програма.

mediapool.bg