Кламер БГ - Новини: КНСБ не приема предложенията на бизнеса за регулация на трудовия пазар

КНСБ не приема предложенията на бизнеса за регулация на трудовия пазар

България

|
Четв, 30 Ян 2014г. 16:31ч.
КНСБ не приема предложенията на бизнеса за регулация на трудовия пазар

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) настоява за свикване на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) другата седмица. Синдикатите са притеснени, че предложенията на "някои работодателски организации за намаляване на "административната тежест", изпратени до вицепремиера по икономическите въпроси Даниела Бобева, погазват правата на работниците и целят да облекчат отношенията между работодателя и държавата, а не тези между работник и шеф.

Става въпрос за 28-те предложения за регулация на пазара на труда, които Българската стопанска камара (БСК) изпрати в сряда до Бобева във връзка с предвидения от правителството Трети пакет от мерки за намаляване на административната тежест.

Експертите на камарата препоръчват въвеждането на електронни трудови книжки за служителите, трудови съдилища за разрешаване на спорове между служители и работодатели, възможност за платен трансфер на работници между фирмите, по-широко прилагане на т.нар. "гъвкави" трудови договори, намаляване на платения отпуск за жени в майчинство и облекчаване на наемането на непълнолетни.

Сред другите предложения на бизнеса са да отпадне класът "прослужено време", да се върне възможността за прекратяване на трудовите договори на работници в пенсионна възраст, да се подвеждат работниците под имуществена отговорност при настъпили щети в предприятието, както и да отпадне заплащането от страна на работодателите на първите три дни от отпуската по болест.

От КНСБ посочват, че всички въпроси, "било то градивни или ретроградни", които засягат трудово-правни отношения, трябва да се дискутират между всички социални партньори.

По повод предложенията на бизнеса на 4 февруари ще се проведе извънредно заседание на изпълнителния комитет на синдиката, за да се прецизира позицията му по предложенията на БСК.

mediapool.bg