Кламер БГ - Новини: Йончева пак ще вика Борисов в Брюксел

Йончева пак ще вика Борисов в Брюксел

България

|
Съб, 05 Дек 2020г. 10:28ч.
Йончева пак ще вика Борисов в Брюксел

Евродепутатът Елена Йончева, която е член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, ще предложи премиерът Бойко Борисов отново да бъде извикан в Европейския парламент заради корупционните скандали в България.

Йончева обясни, че групата за мониторинг върху върховенството на закона е изслушала редица премиери, но не и българския, защото по думите ѝ той “се е скрил“.

Тя уточни, че тази група продължава да наблюдава страната ни и се очаква ново заседание през декември, като тя ще предложи министър-председателят Бойко Борисов да бъде изслушан.

Борисов и главният прокурор Иван Гешев бяха извикани в комисията LIBE и през август, но те не се явиха пред евродепутатите и

изпратиха външния министър Екатерина Захариева, заместник-главния прокурор Красимира Филипова и сегашния министър на правосъдието Десислава Ахладова.

Йончева коментира и разгледаното от правната комисия на Европейския парламент искане за отнемането на имунитета ѝ.

“Това искане от страна на българската прокуратура е отправено към ЕП. То е направено от Сотир Цацаров. Това е изцяло политическа поръчка. Надявам се един ден да разберем защо г-н Цацаров не е могъл да каже кой е поръчал аз да бъда изгорена. По отношение на процедурата в Европейския парламент, това е рутинна процедура. Има много искания за сваляне на имунитета на евродепутати“, каза Йончева.

“След “Барселонагейт“ започна моето преследване от прокуратурата, това не е мое разследване, но аз поех от един етап ангажимент, като български депутат, да го продължа“, обясни тя.

По думите ѝ тя е подала сигнал до съда в Страсбург, че обвинението ѝ е политически мотивирано и несъстоятелно. Чухте премиера Борисов в един запис, където той твърди, че трябва да бъда изгорена, той буквално използва тази дума. Той е дал такава заповед“, каза Йончева.

“Надявам се един ден да разберем защо г-н Цацаров не е могъл да откаже, кой е поръчал аз да бъда изгорена. Относно процедурата – това е рутинна практика, разглеждат се редица искания за сваляне на имунитети“, каза Йончева и уточни, че процедурата отнема няколко месеца, преди депутатите да гласуват решението си в пленарна зала.

Йончева добави, че разглеждането на нейния случай се е забавил заради пандемията, но тя много се радва, че процедурата е започнала, за да се изясни казусът.

Тя заяви, че не се притеснява имунитетът ѝ да бъде свален и да бъде съдена.

“В българския парламент се отказах от своя имунитет, прокуратурата имаше пет месеца и не направи нищо. Аз дори не знам в какво се състои това обвинение, защото то е абсурдно. Обвинението дойде, след като осъдих г-н Борисов за клевета и започнах разкрития за корупция“, посочи евродепутатката.

“Сега съм в черния списък на властта, на това авторитарно управление, не се страхувам, защото тази заплаха не пречи на моята работа в Европейския парламент. Колегите ми се доверяват и аз съм докладчик по едни от най-важните теми – за медиите, за създаването на нова агенция по убежищата, за издаването на “златни паспорти“, за създаването на обща европейска отбрана“, добави тя.

mediapool.bg