Кламер БГ - Новини: Италия затваря производствата, освен на най-необходимите стоки

Италия затваря производствата, освен на най-необходимите стоки

Свят

|
Нед, 22 Март 2020г. 14:27ч.
Италия затваря производствата, освен на най-необходимите стоки

Италианският премиер Джузепе Конте обяви, че в страната се закриват всички предприятия, освен тези, които произвеждат стоки от първа необходимост. Той съобщи това в събота късно вечерта в обръщение към нацията, предавано във Фейсбук.

"Решихме да закрием в цяла Италия всякаква производствена дейност, гарантирайки само продукцията от първа необходимост", каза Конте.

"Санитарното извънредно положение прераства в извънредно икономическо положение, но ние ще се справим", каза той. Премиерът изрично подчерта, че ограниченията не засягат по никакъв начин магазините за хранителни продукти и аптеките.

Отворени оставят и пощенски и банкови клонове.

Конте коментира, че епидемията от коронавируса е най-тежката криза след Втората световна война".

От 10 март на цялата територия на страната действа строга карантина и забрана за придвижване на населението без основателна причина. Затворени са учебните заведение, магазини, ресторанти, барове, спортни клубове и басейни.

Местните власти също въвеждат ограничителни мерки. За затваряне на производствените си мощности, строежи и офиси вече съобщиха северните области Ломбардия и Пиемонт. Спират се и откритите пазари.

В цяла Италия са закрити парковете, а вече са забранени и разходките и индивидуалните спортни занимания на открито. Забранено и използването на вендинг машините.

На 75 процента е съкратен градският и железопътният транспорт в страната.

В Италия досега са регистрирани 53 578 случая на заразени с Covid-19, от които са починали 4825 души, а около 6 хил. души са се възстановили.

mediapool.bg