Кламер БГ - Новини: Италия е изправена пред опасността от нова суша

Италия е изправена пред опасността от нова суша

Европа

|
Пон, 20 Фев 2023г. 16:56ч.
Италия е изправена пред опасността от нова суша

Италия е изправена пред опасността от нова суша

Сухото зимно време през последните седмици в Италия, когато количеството на падналия сняг в Алпите е по-малко от половината от обичайното за сезона, предизвикаха опасения от нова суша след извънредното положение, обявено миналото лято, предупредиха учени и природозащитни организации, цитирани от Ройтерс.

Количеството на водата в италианските реки и езера е съвсем недостатъчно, каза днес природозащитната група "Легамбиенте", като постави акцент върху положението в Северна Италия.

Нивото на река По, която е най-дългата в Италия и се простира от Алпите на северозапад до Адриатическо море, е по-ниско с 61 на сто от нормалното за този период от годината, се казва в изявление на природозащитната група.

През юли миналата година Италия обяви извънредно положение в районите около реката, които представляват около една трета от обработваемите земеделски земи в страната и които пострадаха от най-тежката суша за последните 70 години, припомня агенцията.

"Ситуацията с недостига на вода, в която се намираме, се влошава от зимата на 2020-2021 г.", каза експертът по климата от италианския Институт за научни изследвания Масимилиано Паскуи, цитиран от ежедневника "Кориере дела Сера".

"Нуждаем се от 500 мм в северозападните региони: имаме нужда от 50 дни на валежи", добави той.

Нивото на водата на езерото Гарда в Северна Италия е рекордно ниско, в резултат на което до малкия остров Свети Биаджио в езерото може да се стигне по образувалата се пътека.

Поради антициклон, преобладаващ над Западна Европа през последните 15 дни, температурите са по-умерени, което е характерно по-скоро за късната пролет. Според прогнозите обаче през идните дни се очаква да започнат така необходимите валежи от дъжд и сняг в Алпите, отбелязва агенцията.

mediapool.bg