Кламер БГ - Новини: Италия е европейски шампион след драматичен финал с дузпи

Италия е европейски шампион след драматичен финал с дузпи

Спорт

|
Пон, 12 Юли 2021г. 01:06ч.
Италия е европейски шампион след драматичен финал с дузпи

Италия е европейски шампион след драматичен финал с дузпи

Италия е новият европейски шампион по футбол, след като в драматичен финал с продължения и дузпи победи Англия на "Уембли” в Лондон пред 65 хиляди души. Редовното време на мача завърши 1:1.

Италия излезе без промяна в състава в сравнение с полуфинала срещу Испания, докато треньорът на англичаните Гарет Саутгейт беше направил една откровено дефанзивна промяна – на мястото на дясното крило Сака се появи десният защитник Трипиър. Така Англия започна с трима централни защитници.

Англия започна вихрено и още в третата минута стигна до гола. Хари Кейн, който през по-голямата част от първото полувреме игра изтеглен в полузащитата, събра около себе си в центъра трима противникови футболисти, след което между тях успя да изведе на дясното крило Трипиър. Той центрира и оставеният непокрит Люк Шоу от воле прати топката в мрежата.

След това постепенно в първото полувреме англичаните станаха по-предпазливи и се изтеглиха назад, а италианците започнаха да задържат за по-дълго топката и да доминират върху по-голямата част от терена. Те обаче така и не успяха да стигнат до чисто голово положение, а няколкото им опасни изстрела от разстояние минаха покрай вратата или бяха спасени от вратаря Пикфорд.

Второто полувреме също започна с доминация на Италия. Англичаните се изтегляха за все по-дълги периоди от време в своята половина.

В 51-та минута Инсиние не се възползва от пряк наказателен удар точно срещу вратата, като би встрани. В 62-та минута страхотен пробив в наказателното поле на Киеза завърши с удър по земя в левия ъгъл на вратата, но Пикфорд се разтегна и успя да спаси.

В 67-та минута Хари Магуайър изчисти в корнер центриране на косъм преди топката да бъде засечена от налитащите италиански нападатели. При корнера настъпи разбъркване във вратарското поле, удар в гредата, след което най-съобразителен се оказа 34-годишният централен защитник Леонардо Бонучи, който вкара топката във вратата.

След гола Италия продължи да натиска. Последваха пропуски на Берарди и Кристанде в 72-та и 74-та минута.

Англия се отърси от шока на изравняването едва след 80-та минута, отборът се изнесе в по-предни линии и предприе няколко атаки, но без да стигне до опасност за гол.

Двата отбора доиграха предпазливо последните минути на редовното време и така се стигна до две продължения.

В първото от тях по-активният отбор изглеждаше Англия. Но пък единственото голово положение бе за Италия – в 104-та минута, пропуснато от Белоти.

Второто продължение започна с пряк свободен удар за Италия, изпълнен от Бернардески и спасен с много труд от Пикфорд. Минута по-късно Англия пропусна на два пъти при сериозно разбъркване в наказателното поле на италианците.

В последните 10-ина минути двата отбора си размениха по една две опасности, но предпазливостта надделя и до гол така и не се стигна.

При дузпите италианците се оказаха по-хладнокръвни и вкараха три срещу само две за Англия. За Италия вкараха Берарди (първа дузпа), Бонучи и Бернардески (трета и четвърта), а пропуснаха Белоти (втора) и Жоржиньо (пета). За Англия Кейн и Магуайър вкараха първите две дузпи, но после Рашфорд, Санчо и Сака пропуснаха следващите три. Вратарите Пикфорд и Донарума спасиха по две дузпи.

За Италия това е втора европейска титла след победата през 1968 година. Тя има и два загубени финала през 2000 и 2012 година. Сега италианците са в серия от 34 мача без загуба под ръководството на Роберто Манчини.

За Англия това бе първи финал на европейско първенство, както и първи финал на каквото и да било първенство след световното през 1966 година, когато е и единствената голяма титла на англичаните.

mediapool.bg