Кламер БГ - Новини: Италианският премиер посети Либия, за да "възстанови едно старо приятелство"

Италианският премиер посети Либия, за да "възстанови едно старо приятелство"

Свят

|
Вт, 06 Апр 2021г. 17:45ч.
Италианският премиер посети Либия, за да "възстанови едно старо приятелство"

Италианският премиер Марио Драги се срещна днес с представители на либийските власти в рамките на поредна визита на европейски представител в тази страна, която се опитва да се отърси от десетилетие на конфликт, предаде Франс прес.

Това е първото посещение в чужбина на Марио Драги, откакто встъпи в длъжност преди месец и половина. Визитата е "доказателство за важността на историческите отношения между нашите две страни", каза Драги на съвместна пресконференция с новия либийски премиер Абдел Хамид Дбейба в Триполи.

"Става дума за един уникален момент за Либия" с новото обединено правителство, отговарящо за прехода, и възможността да "възстановим това, което е едно старо приятелство и близост, които никога не са били прекъсвани", добави италианският премиер.

Драги напомни, че италианското посолство в Либия е било "единственото" дипломатическо представителство на европейска държава "отворено през дългите години на конфликта".

"Предпоставка, за да може Либия да продължи напред смело и решително, е действието на примирието да продължи и то да бъде стриктно спазвано", каза Драги.

По въпроса за имиграцията Драги изрази "задоволство" от спасяването на мигранти до бреговете на Либия, която е важна изходна точка за пресичане на Средиземно море всяко година от десетки хиляди мигранти, стремящи се да стигнат до италианските брегове, отдалечени на близо 300 км от либийски бряг.

Бившата колониална сила Италия е водещ търговски партньор на Либия, по-конкретно в областта на добива на въглеводороди в богатата на петрол страна, със значимо присъствие там на италианския енергиен гигант "Ени" (Eni).

"Въпросите от взаимен интерес са многобройни. Трябва бързо да възобновим взаимодействието по тях", заяви Дбейба. "С цел укрепване на икономическото и търговско сътрудничество между двете страни се надяваме (Италия) отново да отвори въздушното си пространство за либийски авиокомпании", добави либийският премиер.

mediapool.bg