Кламер БГ - Новини: Италианският външен министър предложи да се изготви европейски "Патриотичен закон"

Италианският външен министър предложи да се изготви европейски "Патриотичен закон"

Европа

|
Вт, 03 Ноем 2020г. 15:11ч.
Италианският външен министър предложи да се изготви европейски "Патриотичен закон"

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо предложи да се изготви европейски "Патриотичен закон" по подобие на американския закон за борба с тероризма след вчерашните нападения във Виена, предаде Франс прес.

"Трябва да се вземат мерки, които да осуетят трагедии като тази в Ница", където преди пет дни бяха убити трима души, "и Виена", където снощи бяха убити четирима души, написа Ди Майо във Фейсбук.

"Трябва да започнем да обмисляме нещо по-обхватно за целия ЕС, например "Патриотичен закон" по американския модел, защото днес всички ние сме деца на един и същ европейски народ", заяви той.

"Сигурността на една държава е сигурността на всички други държави. Ще обсъдя това в следващите дни с колегите си. Да останем единни срещу всякаква форма на тероризъм и фанатизъм", добави италианският външен министър.

"Патриотичният закон" в САЩ е приет през 2001 г., скоро след атентатите от 11 септември. Той ограничава някои основни свободи и дава повече правомощия на разузнавателните служби в антитерористичните разследвания.

След нападенията от последните дни "е очевидно, че Европа и Италия не могат повече да продължат да произнасят подходящите думи. С проблемите човек трябва да се бори. ЕС трябва да подсили равнищата си на сигурност", заяви Ди Майо и спомена конкретно "засилване на проверките на джамиите със съдействието на ислямските общности и на умерения ислям, който винаги е осъждал" атентатите.

mediapool.bg