Кламер БГ - Новини: Историческа изборна победа за корсиканските националисти

Историческа изборна победа за корсиканските националисти

Свят

|
Пон, 11 Дек 2017г. 08:06ч.
Историческа изборна победа за корсиканските националисти

Корсиканските националисти постигнаха голяма победа на втория тур на местните избори, което им дава възможност да окажат натиск върху Париж за по-голяма автономия на френския остров в Средиземно море, съобщи Франс прес.

Според окончателните резултати националистите, обединени в блока "За Корсика", бележат исторически резултат с 56,5 процента от гласовете. Втора остава корсиканската десница, която е получила над 18 процента от гласовете.

На трето място се нарежда листата на партия "Република, напред" на президента Еманюел Макрон, с близо 13 на сто от гласовете.

В програмата на националистите влиза разширяване на автономията до три години, амнистия за политическите затворници и статут на официален език за корсиканския, наред с френския език

Вестник "Фигаро“ коментира, че сега Макрон е принуден да изясни позицията си за Корсика.

"Еманюел Макрон обеща на корсиканците "прагматизъм“ и ето го притиснат до стената. След победата на националистите в неделя претенциите на острова към канцеларията на президента се засилват: автономия, законодателна власт, признаване на корсиканския народ, амнистия за "политическите затворници“. Ето как Макрон се сблъсква с трудна тема в тази територия, където той няма силно политическо присъствие“, коментира вестникът, цитиран от БГНЕС.

mediapool.bg