Кламер БГ - Новини: Испанските власти ще доставят ваксини и храни в откъснатите от снежната буря райони

Испанските власти ще доставят ваксини и храни в откъснатите от снежната буря райони

Европа

|
Нед, 10 Ян 2021г. 14:39ч.
Испанските власти ще доставят ваксини и храни в откъснатите от снежната буря райони

Испанското правителство ще изпрати днес конвои, пренасящи ваксини срещу коронавируса и храни, до районите в Централна Испания, които бяха откъснати от света от снежната буря Филомена. Това съобщи транспортният министър Хосе Луис Абалос, цитиран от Ройтерс.

В района на Мадрид спасители помогнаха на 1500 души, заседнали в снега с колите си, а полицията се намеси, за да спре масов бой със снежни топки, след като властите призоваха гражданите да си седят у дома.

Метеоролози предупреждават за опасно време през следващите дни, когато температурите ще паднат до мунус 10 градуса.

Най-голямото летище продължава да е затворено и по информация на оператора ще поднови работа най-рано днес следобед, когато полетите ще бъдат възстановени постепенно.

Около 20 000 км от пътната мрежа в Централна Испания бяха засегнати от бурята. Трийсет и шест годишна жена роди вчера в линейка в Мадрид, тъй като заради лошата пътна обстановка не е имало как да бъде откарана в болница.

Мъж и жена се удавиха вчера край Малага, след като колата им е била отнесена от придошла река. Двама бездомници починаха от хипотермия в Мадрид и Калатаюд, съобщиха властите.

Вчера в района на столицата падна най-голямото количество сняг от 1971 г. насам.

В деня след невижданата снежна буря, испанските власти днес се надпреварват с времето, за да почистят столицата Мадрид и други части от страната от снега, преди настъпването на прогнозирано безпрецедентно застудяване, предаде Франс прес.

Тази нощ се очакват минимални температури под минус 10 градуса в голяма част от вътрешността на Испания и те ще се задържат до четвъртък, съобщи испанската метеорологична агенция.

Целта ни е да използваме всяка минута до понеделник, когато температурата ще спадне, за да почистим от сняг основните пътни артерии, преди снегът да се превърне в лед, обяви кметът на Мадрид Хосе Луис Мартинес-Алмейда по телевизия "Секста".

До края на следващата седмица придвижването в столицата, където снегът спря вчера следобед, ще е много затруднено, предупреди кметът.

Според правителството, движението по над 700 пътища в страната тази сутрин остава спряно или нарушено, а влаковете от и до Мадрид са отменени до днес следобед.

Бурята Филомена се насочи днес към регионите Каталуния и Арагон в североизточната част на страната, които бяха по-малко засегнати от снеговалежи отколкото централна Испания.

mediapool.bg