Кламер БГ - Новини: Испанската социалистическа партия ще победи с лекота, ако изборите са днес

Испанската социалистическа партия ще победи с лекота, ако изборите са днес

Европа

|
Пет, 03 Авг 2018г. 14:27ч.
Испанската социалистическа партия ще победи с лекота, ако изборите са днес

Испанската социалистическа работническа партия ще спечели с лекота общи избори, ако те се произвеждаха днес. Тя би получила 29,9 процента от гласовете според публикуваното в петък първо социологическо изследване след идването й на власт през юни, предаде Ройтерс.

След вот на недоверие заради обвинения в корупция срещу десетки официални лица ИСРП свали от власт управлявалия шест години премиер Мариано Рахой и неговата консервативна Народна партия.

При едва 84 депутати за ИСРП в 350-местния парламент лидерът й Педро Санчес съумя да стане премиер след вота благодарение на подкрепата на крайнолявата формация "Подемос" и по-малки регионални партии.

Той лансира мерки, за да бетонира властта си и да привлече леви избиратели. Те варираха от съставяне на кабинет, в който мнозинство са жените, до приемане на кораба с мигранти "Акуариус" и предложение изплащаните от държавата пенсии да бъдат актуализирани в съответствие с инфлацията.

Според проучването, което е на Центъра за социологически изследвания, и е направено между 1 и 10 юли сред около 2500 души, Народната партия е слязла на второто място, на което е заедно с либералната формация "Сиудаданос" - и двете имат според изследването подкрепа от 20,4 процента.

В него обаче не е отчетен десният завой на НП, след като неин лидер стана Пабло Касадо на мястото на Рахой. На вътрешнопартийните избори в края на юли Касадо спечели категорична победа, след като заложи на послания за единство на партията, по-силна Испания в сърцето на Европа и по-твърди мерки за осуетяване на всякакви опити за независимост на отделни региони.

Противопоставящата се на мерките за икономии формация "Подемос" пада до подкрепа от 15,6 процента, сочи изследването.

В предишното проучване от май НП имаше 24 процента, "Сиудаданос" - 22,4 на сто, ИСП и "Подемос" - съответно 22 и 19,6 процента.

mediapool.bg