Кламер БГ - Новини: Испания посрещна октомври с гореща вълна и температурни рекорди

Испания посрещна октомври с гореща вълна и температурни рекорди

Европа

|
Пон, 02 Окт 2023г. 17:07ч.
Испания посрещна октомври с гореща вълна и температурни рекорди

Испания посрещна октомври с гореща вълна и температурни рекорди

Началото на тазгодишния октомври в Испания е най-топлото начало на месеца до този момент, съобщи Ройтерс, позовавайки се метеорологичната агенция на страната "АЕМЕТ". Близо 40 процента от метеорологичните станции в страната са регистрирали максимални температури над 32 градуса по Целзий.

Ранният есенен сезон засега предлага на испанците лек отдих след лятото с четири горещи вълни в рамките на 24 дни, което бе част от глобалния модел на повишаването на температурите, който учените обясняват с последствията от човешката дейност.

"В по-голямата част на Иберийския полуостров температурите на 1 октомври бяха с между 7 и 14 градуса по-високи от нормалните за това време от годината", заяви говорителят на "АЕМЕТ" Рубен дел Кампо и добави, че вчера са били подобрени почти 100 индивидуални рекорда в цялата страна.

Два града в южната част на Централна Испания, Бадахос и Монторо, подобриха рекорда за горещини за континентална Испания през октомври, като термометрите там съответно показаха 38 и 38,2 градуса по Целзий. Досегашният рекорд бе 37,5 градуса по Целзий, регистриран в курортния град Марбея през октомври 2014 г.

Метеорологичната станция в емблематичния мадридски парк "Ретиро", която е на повече от век, подобри октомврийския си рекорд от 30 градуса по Целзий, поставен през далечната 1930 г.

"Отпечатъкът от изменението на климата се изразява в това, че подобни топли периоди сега са много по-чести и по-интензивни", заяви Дел Кампо през държавната телевизия TVE. Той допълните, че бъдещите лета ще бъдат не само по-горещи, но и по-дълги, като ще продължат до традиционно меката и дъждовна есен.

mediapool.bg