Кламер БГ - Новини: Ислямският проповедник Ахмед Муса вече е в затвора с 4-годишна присъда

Ислямският проповедник Ахмед Муса вече е в затвора с 4-годишна присъда

България

|
Съб, 27 Апр 2019г. 17:51ч.
Ислямският проповедник Ахмед Муса вече е в затвора с 4-годишна присъда

Ислямският проповедник Ахмед Муса вече е в затвора в Пазарджик заради влязла в сила присъда по т. н. "Имамско дело", съобщи БНР. Заедно с още 13 души той беше обвинен в омраза на религиозна основа и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава".

Ахмед Муса и останалите бяха задържани при акция на ДАНС през 2014 г. Присъдата срещу Ахмед Муса по делото срещу 13-те имами е една година ефективно лишаване от свобода, но към нея се прибавят още три години от предишна условна присъда за разпространяване на радикален ислям. Така Ахмед Муса ще трябва да прекара в затвора общо 4 години.

Върховният касационен съд е потвърдил и едногодишната условна присъда на имама на Сърница Саид Муутлу, с три години изпитателен срок и глоба от 3 хиляди лева за проповядване на антидемократична идеология.

Със същото решение районният мюфтия Абдулах Салих е с 10 месеца условна присъда, с три годишен изпитателен срок и глоба от 3000 лева. Останалите 10 имами остават с административни наказания и глоби между 2000 и 3000 лева.

mediapool.bg