Кламер БГ - Новини: "Ислямската държава" завзе важна позиция до обкръжения кюрдски град Кобане в Сирия

"Ислямската държава" завзе важна позиция до обкръжения кюрдски град Кобане в Сирия

Свят

|
Нед, 05 Окт 2014г. 17:08ч.
"Ислямската държава" завзе важна позиция до обкръжения кюрдски град Кобане в Сирия

Бойци от групировката "Ислямска държава" са завзели част от стратегическо възвишение над южния подход към обсадения кюрдски град Кобане в Сирия край турската граница, предаде ДПА.

Според базирания в Лондон Сирийски център за наблюдение на човешките права джихадистите са превзели този отсек от хълма Мище Нур след тежки сражение с въоръжената кюрдска милиция "Сили за защита на народа" (Уихдад Химая аш Шааб) и други сирийски бунтовници, които контролират северния вход на Кобане.

Напредването на "Ислямската държава" в района е станало въпреки много интензивните въздушни удари срещу джихадистите от авиацията на САЩ и съюзнически държави. Според кюрдския новинарски сайт самолети на коалицията са поразили позиции на джихадистите по южния склон на Мище Нур, както и в близките села Халандж и Мазраа Давуд.

Бойците от "Сили за защита на народа" удържат вече трета седмица атаките на ислямистите срещу Кобане. Около 300 хиляди цивилни кюрди вече избягаха от района в посока Турция.

Джихадистите са обкръжили Кобане отвсякъде освен откъм турската граница на север, като защитниците на града са затруднени в получаването на доставки и подкрепления, посочва ДПА.

mediapool.bg