Кламер БГ - Новини: Руските служби са арестували заподозрян за атентата в Санкт Петербург

Руските служби са арестували заподозрян за атентата в Санкт Петербург

Свят

|
Съб, 30 Дек 2017г. 19:28ч.
Руските служби са арестували заподозрян за атентата в Санкт Петербург

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия обяви в събота, че е арестувала извършителя на бомбения атентат в магазин в Санкт Петербург от 27 декември. Той е предаден на следствието за провеждане на предварителния разпит. ФСБ допълва, че е установен и поръчителят на взрива.

“Следствието има намерение да настоява за постоянното му задържане под стража“, заяви официалният представител на следствената служба Светлана Петренко.

По-рано през деня терористичната групировка “Ислямска държава“ пое отговорност за бомбения взрив в супермаркет в руския град Санкт Петербург. Организацията не даде доказателства за твърдението си.

Взривът в Санкт Петербург бе извършен в сряда (18.45 часа местно време) в магазин “Перекресток“ на Кондратиевски проспект. Охранителните камери показаха мъж с качулка на главата “от неславянски произход“, който е носил раница преди да я остави в клетка за съхранение на обемисти багажи. После взривът избухна точно в гардеробния сектор.

При атентата бяха ранени са 13 души, от които със средни телесни повреди бяха петима.

В събота “Ислямска държава“ пое отговорност и за нападението срещу коптска църква в предградие на Кайро. При този атентат въоръжен мъж откри огън по богомолци и полицаи пред църквата, след което беше ранен и арестуван. При нападението бяха убити 11 души.

mediapool.bg