Кламер БГ - Новини: Ислямска държава може да промени тактиката си в Европа

Ислямска държава може да промени тактиката си в Европа

Европа

|
Пон, 26 Септ 2016г. 17:31ч.
Ислямска държава може да промени тактиката си в Европа

Терористичната групировка Ислямска държава (ИД) вероятно ще промени тактиката си при бъдещи нападения в Европа. Това е прогнозата на координатора на ЕС за борбата с тероризма Жил де Керхов, представена в понеделник пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

По неговите думи ИД вече се насочва към удари по "меки", а не по символични цели, както досега. Вероятно е терористите да използват по-често коли бомби, както и химически оръжия, подготвени с подръчни средства.

Експертът отбеляза, че нападенията досега в Париж и Брюксел изискваха сложна и продължителна подготовка, но в последните месеци атентаторите импровизират повече. Това прави предварителното им засичане и профилиране все по-трудно за службите.

Де Керхов изрази опасението, че Либия може да се превърне в команден център на ИД, откъдето да бъдат подготвяни следващи нападения в Европа. По неговите думи огромен проблем представляват и европейските джихадисти, които рано или късно предстои да се върнат от фронта. Той отбеляза, че 500 деца на европейски джихадисти са били родени на сирийския и иракския фронт.

Експертът посочи, че терористичната заплаха сега е най-голямата от 20 години насам. Той добави, че типичните терористи сега са три групи - обучени в сирийския град Ракка, "вълци-единаци", както и душевно болни хора с нужда от утвърждаване.

Де Керхов определи ролята на интернет и електронните приложения за криптирана комуникация като съществена за успеха на терористите. Той отбеляза, че с миграционната вълна към Европа са били инфилтрирани терористи. По неговите думи все по-често се засичат случаи, в които джихадисти търсят последователи сред мигрантите от бежанските центрове в ЕС.

mediapool.bg