Кламер БГ - Новини: "Искам да бъдеш усмихнат, когато ти пусна куршума". Мутафчийски получава смъртни заплахи

"Искам да бъдеш усмихнат, когато ти пусна куршума". Мутафчийски получава смъртни заплахи

България

|
Вт, 28 Апр 2020г. 15:14ч.
"Искам да бъдеш усмихнат, когато ти пусна куршума". Мутафчийски получава смъртни заплахи

Шефът на националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски получава смъртни заплахи. Това заявява самият той в интервю за "Дойче веле". Заплахите са неколкократни, става ясно от думите му. Мутафчийски цитира само една: "Искам да бъдеш усмихнат, когато ти пусна куршума".

Образът ми се сатанизира

"Моят образ твърде често вече се сатанизира. В смисъл, че действията и упоритостта на щаба разрушавали икономиката, което всъщност изобщо не е вярно. Проблемът е глобален. Дори и да оставим всички да работят, а ние сме ги оставили да работят, те няма какво да работя. Да вземем автомобилния бранш: те могат да си произвеждат колкото искат фарове за мерцедеси, но ако Мерцедес не произвежда мерцедеси и ако пазарът не търси мерцедеси, аз ли съм виновен?", казва Мутафчийски по повод развитието на ситуацията с коронавируса у нас и обществената реакция на ограничнителните мерки.

Той посочва, че решението за отваряне на някои паркове за разходки е опит да се "изпусне напрежението", за да не стане по-лошо – тотално неспазване на мерките.

"Това с парковете ние го приехме като един добър компромис за изпускане на напрежението. Защото това напрежение можеше да доведе до още по-демонстративно неспазване на мерките, каквито явления се наблюдават все по-често. Съгласни сме на такъв компромис. Но в никой случай няма да подкрепим едно поголовно отваряне на тези пространства", заявява той.

На сутрешните оперативки с премиера Бойко Борисов, щабът го "сваля на земята", казва още Мутафчийски, цитирайки самия министър-председател. Според него политиците обичат да съобщават само добрите вести.

"Няма наложени на щаба решения и мисля, че премиерът и министрите вече са наясно с това. Ние сме съгласни, но задължително трябва да се обясни на хората, че всички разхлабвания на мерки, които предполагат събирания на повече хора на едно място, ще доведат до влошаване на епидемиологичната ситуация. И политиците трябва да се научат малко на реално говорене, а не само да съобщават добрите вести", заявава той по повод разхлбаването на мерките.

Има и имена

Част от смъртните заплахи, получени от Мутафчийски, не са анонимни. Самият той обяснява, че имена има, но не се знае дали са истински.

"Това е работа на полицията. Аз не мога да преценя реална ли е заплахата или не. Да, правя много жертви за работата си, но чак пък да загубя живота си...", заявява той.

От МВР потвърдиха, че Мутафчийски е подал жалба. По случая се работи, казаха оттам. От прокуратурата засега твърдят, че не знаят нищо. Оттам насочват въпросите по темата към полицията.

От НСО съобщиха за Меdiapool, че на този етап службата не е била сезирана. Ако това се случи, ще бъде свикана междуведомствената комисия, която ще реши как да се процедира.

mediapool.bg