Кламер БГ - Новини: Иранският лекар д-р Абдулах Заргар получи българско гражданство

Иранският лекар д-р Абдулах Заргар получи българско гражданство

България

|
Пет, 05 Фев 2021г. 16:38ч.
Иранският лекар д-р Абдулах Заргар получи българско гражданство

Вицепрезидентът Илияна Йотова подписа в петък указ за придобиване на българско гражданство от иранския лекар д-р Абдулах Заргар, който живее и работи в България от 17 години и на който вече веднъж бе отказано гражданство през 2015.

"Решението за предоставяне на гражданство на лицето е взето след запознаване на вицепрезидента с направеното на 29 януари 2021 г. предложение от министъра на правосъдието и доклад на Комисията по българско гражданство.

Вчера в Администрация на президента бяха получени и последните становища на ангажираните в производството институции, в това число и от службите за сигурност", съобщиха от прессекретариата на президенството.

Д-р Заргар идва да живее в България през 2004 година. Първоначално работи в университетската болница "Света Марина" във Варна, а от 2013 година ръководи болницата в Исперих. Той успява да съживи болницата, която преди идването му е затънала в дългове и страда от липса на персонал.

Откакто е начело на болницата други кандидати за поста през годините не са се явявали. Законови поправки обаче внезапно го правят негоден за поста: от 1 февруари управленски длъжности в лечебните заведения, които са публични предприятия, могат да заемат само хора с българско гражданство.

Д-р Заргар вече има неуспешен опит зад гърба си да се сдобие с българско гражданство през 2015 година, когато е предложен от министъра на здравеопазването за особени заслуги към България, но му е отказано. Отказът вероятно се дължи на пренасянето на по-голяма от позволената сума пари в брой при идването му в страната.

Новината, че д-р Заргар, ще бъде отстранен от поста предизвика възмущение в местната общност и започна петиция с искане той да получи гражданство.

След медийния шум около казуса на д-р Заргар и всеобщото възмущение, че кой ли не получава българско гражданство, но не и работещ лекар на неправлекателно за мнозина място, Министерството на правосъдието внесе в президенството предложение той да придобие българско гражданство.

mediapool.bg