Кламер БГ - Новини: Иранска хакерска група бе ударена при координирани европейски действия

Иранска хакерска група бе ударена при координирани европейски действия

Свят

|
Вт, 10 Ноем 2015г. 08:10ч.
Иранска хакерска група бе ударена при координирани европейски действия

Европейските страни взеха мерки да обезвредят операция за кибершпионаж, свързана с иранските Революционни гвардейци, съобщи Ройтерс.

Хакерската група, наречена "Рокет китън" (Rocket Kitten) от експерти по киберсигурността, които се борят с нея от началото на 2014 г., е организирала кибератаки срещу високопоставени представители на политиката и отбраната през този период.

Предприетите европейски действия вероятно ще затруднят усилията на Иран да се сдобива със секретна информация от свои съперници като Саудитска Арабия, Израел, Турция, САЩ и Венецуела.

Според американско-израелската фирма за сигурност "Чек пойнт софтуер", сред 1600-те мишени на иранските кибератаки са членове на саудитското кралско семейство, израелски ядрени учени, представители на НАТО, ирански дисиденти и дори съпругите на генерали от неназовани страни.

Фирмата съобщи, че е информирала националните екипи за компютърна сигурност на Великобритания, Германия и Холандия, които на свой ред са съобщили на полицията в тези страни местонахождението на сървърите, използвани за извършването на контролираните от Иран кибератаки.

mediapool.bg