Кламер БГ - Новини: "Информационно обслужване" се бори с най-голямата хакерска атака

"Информационно обслужване" се бори с най-голямата хакерска атака

България

|
Съб, 23 Окт 2021г. 15:28ч.
"Информационно обслужване" се бори с най-голямата хакерска атака

"Информационно обслужване" обяви, че са неутрализирани над 400 враждебни кампании в рамките на последните три дни срещи Националната здравноинформационна система, съобщиха от дружеството.

На моменти зловредният трафик е надхвърлял 400 Gbps, което надвишава международната свързаност на държавата. Безпрецедентната атака от типа "отказ от услуга" (DdoS) към портала https://his.bg/ е достигнала в пиковите часове между 30 до 80 млн. пакета в секунда, което е затруднило достъпа на потребителите.

Това е една от най-големите DDoS атаки, правени срещу България, се посочва в съобщението на държавната компания.

“Компанията е осигурила възможно най-ефективната и модерна защита на инфраструктурата от подобни действия и успешно е успяла да отблъсне злонамерените атаки. Няма опити за пробив и намеса в системата, и изтичане на данни на потребители“, заявяват от дружеството.

Хакерски атаки започнаха малко след вземането на решението за задължителните зелени сертификати. Сайтът наздравната система, през който се издават зелените сертификати за дейности на закрито, се срина на няколко пъти още в четвъртък, но след това поднови работа.

Хакерските атаките са дошли от Русия, САЩ, Бразилия, Украйна, Индонезия, Великобритания, Тайланд, Китай. В първите часове след оповестяването на мерките на все пак са издадени и свалени от системата рекорден брой зелени сертификати – над 106 000.

mediapool.bg