Кламер БГ - Новини: Първи голям изборен неуспех за Ердоган - загуби Истанбул и Анкара

Първи голям изборен неуспех за Ердоган - загуби Истанбул и Анкара

Свят

|
Пон, 01 Апр 2019г. 12:36ч.
Първи голям изборен неуспех за Ердоган - загуби Истанбул и Анкара

Управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган претърпя тежки загуби на местните избори, като загуби ключови градове, сред които мегаполиса Истанбул и столицата Анкара. Въпреки че партията на Ердоган печели повече кметски места, управлението й ще бъде поставено на изпитание. Още преди изборите президентът даде сигнали, че е готов да се разправи с противниците си.

Според анализатори основната причина за изборния неуспех не са проблемите със спазването на човешките права и мерките срещу опозицията, а лошото икономическо развитие на страната.

Ердоган обяви "решителна победа", но всъщност тези избори са първи голям изборен неуспех за него от десетилетие и половина във властта. Той неуморно агитираше за кандидатите на партията си, но се натъкна на негативна реакция от страна на избирателите заради начина, по който управлява икономиката.

В национален план партията на Ердоган печели 44.5% от гласовете, докато Народнорепубликанската партия получава 30 на сто, отбелязва БНР.

По над 7% от избирателите са подкрепили Партията на националистическото действие и Добрата партия. Прокюрдската Демократична партия на народите има доверието на над 4 на сто от гражданите, други партии печелят общо около 6.5% от гласовете.

Ердоган губи Истанбул и Анкара

Според последните данни опозиционният кандидат за кмет на Истанбул Екрем Имамоглу печели изборите в мегаполиса срещу кандидата на управляващата партия - бившия премиер Бинали Йълдъръм.

Имамоглу обяви, че печели изборите в мегаполиса с преднина от около 27 000 гласа. Той се позова на получаваните в централата на Народнорепубликанската партия данни от подписани и подпечатани протоколи от нейните представители в избирателните комисии.

Кметският пост в Анкара - втори по значимост мегаполис на Турция с над 5 милиона души население, спечели кандидатът на опозиционния блок Мансур Яваш.

Яваш спечели в оспорвана надпревара срещу кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Мехмет Йозхасеки, с около 3 процента преднина, според неокончателните резултати при преброени над 90 на сто от бюлетините.

Според тези резултати управляващата ПСР за пръв път от 25 години насам загуби контрола над местното управление в столицата.

Мансур Яваш произнесе първата си реч пред хиляди хора, събрали се в Анкара, които с маршове, знамена и възгласи празнуват неговата победа.

Народнорепубликанската партия спечели още Измир и Анталия.

Основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ печели убедителна победа на местните избори в окръзи в егейския и средиземноморския район на Турция. Кандидатът за кмет на егейския окръг Измир Мустафа Тунч Сойер, бивш кмет на община Сеферхисар в окръга, е избран за кмет на Измир, печелейки над 50 процента от гласовете.

Освен това НРП печели убедителна победа в два егейски окръга - Айдън и Мугла.

Сегашната кметица на Айдън Йозлем Черчиоглу се кандидатира отново за поста за втори мандат и спечели кметското място с над 50 процента от гласовете /53,82 процента, според неокончателни резултати от преброяване на 99,01 процента от гласовете/.

В Мугла досегашният кмет Осман Гюрюн, който бе номиниран отново от НРП, бе избран за втори мандат.

Народнорепубликанската партия е спечелила победа и в средиземноморските окръзи Анталия, Мерсин и Хатай.

Управляващата формация запазва Бурса.

Ердоган готви икономически мерки

"Смятам, че единствената причина да не получим резултатите, които искаме в някои градове, е, че не можахме да изразим достатъчно добре позициите си пред нашата нация и не успяхме да спечелим сърцата на хората”, коментира Ердоган.

Toй обеща да фокусира управлението си върху турската икономика преди парламентарните избори през 2023 г.

Ден след изборите турската лира отслабна с 2.5 процента. Националната валута на Турция се задържа на курс от 5.6780 турски лири за долар, след като преди това стойността й спадна до 5.6999 спрямо щатската валута. В петък лирата се търгуваше при курс 5.5550 за долар.

Турската лира загуби близо 30 процента от стойността си през 2018 година, но се стабилизира от началото на текущата година.

Данни на Турския статистически институт (Тюркстат), огласени през март, показаха, че Турция е навлязла в рецесия за първи път от 2009 година след две последователни тримесечия на спад на БВП през втората половина на 2018 г.

mediapool.bg