Кламер БГ - Новини: Предсрочни избори догодина могат да бъдат избегнати... ако се направят сега

Предсрочни избори догодина могат да бъдат избегнати... ако се направят сега

Интервюта

|
Четв, 08 Ноем 2018г. 08:02ч.
Предсрочни избори догодина могат да бъдат избегнати... ако се направят сега

Погледнато по-едро, разместване на политическите пластове в управленската коалиция по-скоро няма. Подобни процеси могат да се забележат в "Обединени патриоти", макар че там сега цари затишие – може би временно. В същото време ДПС се присъедини към парламентарния бойкот на БСП с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. И ако БСП е неотклонна в желанието си за предсрочни избори и връщане във властта, то неясно остава от какво недоволства ДПС. Анализатори, към които Mediapool се обърна, смятат, че ДПС вече иска да постави в явна зависимост управлението на Борисов.

По думите на политолога Татяна Буруджиева нито партиите, нито хората са готови за промяна, но процеси текат. Колегата й Евгений Дайнов пък смята, че "мирише на избори", а свидетелство за това са процесите при патриотите и намесата на Борисов в тях.

Социологът Първан Симеонов отбелязва шеговито, че предсрочни избори догодина могат да бъдат избегнати... ако се направят още сега.

Ето и подробните коментари на тримата анализатори:

Защо сега ДПС решиха да атакуват правителството и изчистена ли е позицията им, след като един ден говорят за оставка на правителството, а друг ден – Симеонов и Каракачанов да напуснат министерските си постове? Какво цели ДПС?

Татяна Буруджиева: Целите си ДПС ясно заяви още от съставянето на този кабинет - в момента естествено използват ситуацията, създадена от самите патриоти. Изчистена е позицията им да извадят от властта патриотите, но не е изчистена позицията колко спешно да искат избори.

Евгений Дайнов: ДПС е единствената парламентарна партия, която категорично е подобрила електоралните си позиции от предния път. Разпиляното към Касим Дал и Местан е върнато. Още отсега ДПС пуска на останалите партии следния нишан:"Следващия път ще бъдем с двойно повече (примерно) депутати. Ще сме решаващи за управлението. Давайте оферти отсега". А към електората спуска посланието, че предсрочните избори са неизбежни и че те тръгват към тях в качеството си на опозиция на ГЕРБ.

Първан Симеонов: ДПС иска да постави ГЕРБ в още по-сериозна зависимост и си го казва: целта е не толкова избори и т.н., колкото програмни правителства с широка подкрепа. Това означава практическа и явна зависимост от ДПС и надграждане над сегашната практическа и скрита зависимост. В същото време ДПС не бърза толкова с нови избори и защото може да се окаже, че ако те са сега, просто ще възпроизведат същата ситуация. За ДПС е по-добре ГЕРБ да се поизтощи още малко и да има евентуално изравняване на силите с БСП и упадък на ОП. Именно тогава ДПС стават важни - защото тогава са истинските диспечери между двете равностойни големи партии. Междувременно ДПС ще се опитва да противостои, както може, на инстинкта на ГЕРБ да цепи БСП и да мечтае евентуално за някаква неясна нова конфигурация с помощта на въпросните отцепници. Сътрудничество на ГЕРБ с нещо около БСП крие огромен проблем за ДПС, защото ги обезценява.

Има ли разместване на пластовете в управляващата коалицията?

Татяна Буруджиева: Според мен - не. Всеки от участниците с коалицията в момента видимо трупа негативи. Що се отнася до позитивите - за тях е по-трудно да се прогнозира - все пак обстановката не е предизборна и можем да коментираме по-скоро електорални намерения.

Евгений Дайнов: В малката - има. Сидеров внезапно престана да прави онова, което прави винаги – в последните месеци на парламент, където е бил от мнозинството, да се преформатира като опозиция, за да вземе повече гласове. Симеонов е пуснат от ГЕРБ на вълците: ако могат да го изядат – добре дошли. Каракачанов е неутрализиран с инструментите на прокуратурата. Накрая: няма нито един"бунтар", който да иска да разцепи единния патриотарски фронт. Т.е. вместо брожения – единен фронт.

В голямата коалиция се вижда хладината между ГЕРБ и ОП. ГЕРБ са крачка встрани, чакат да видят докъде точно ще се срутят ОП като политическа сила.

Първан Симеонов: Нищо особено ново няма. Просто идват евроизбори и местни избори (а може и други избори) и има позициониране на старта на кампанията. От известно време личат малко напрежения между Борисов и партията му, т.е. между Борисов и Цветанов, но това не е ново и е в рамките на умереното.

До какво ще доведат сътресенията сред патриотите (скандалът с гражданството и ВМРО; гафът на Симеонов за майките на деца с увреждания и противопоставянето НФСБ-"Атака")? Ще имат ли отражение върху голямата коалиция и какво?

Татяна Буруджиева: Отражението е в намаляване на рейтингите и доверието. Очаквам най-тежко процесите да се отразят вътрешнопартийно във ВМРО, защото не мисля, че избирателите и симпатизантите на НФСБ са сериозно изненадани от речника на лидера си. Що се отнася до "Атака" - при тях усилието не е да трупат позитив, а да се спасяват от негатив. Но и трите партии ще направят необходимото (доколкото въобще разбират какво е то) да се запази управленския формат. Най-сериозна крачка в тази посока би било сами да си подадат оставките, както искат хората, но да продължат подкрепата за правителството.

Евгений Дайнов: Очевидно е, че властовите центрове са оставили Симеонов и Каракачанов на отстрел – т.е. никой не препятства онези, които гърмят по тях. Ако те не намерят ресурсите да се отбраняват, са политически трупове. Това Сидеров очевидно го разбира много ясно – личи по това, как внезапно се сниши, за да не го отнесе и той, а напротив, когато се улегне пушилката, на терена да е останал само той. Макар ГЕРБ да са очевидно замесени в улесняването на отстрела, покрай него спада и авторитетът на цялото управление. Мирише на дезинтеграция и избори.

Първан Симеонов: Струва ми си, че част от тези напрежения при малкия партньор се случват със санкцията и на големия. Целта е позната: малките да са виновни - както беше Реформаторският блок. А и така удряни и разделени, са по-лесни за менажиране в общия управленски микс. Пък и ГЕРБ омилостивява ДПС по този начин. Не е нещо ново, просто пресолиха малко, а и Сидеров и Симеонов прекалиха в тона един към друг. Както и вие написахте скоро, междувременно дойде ред и на Каракачанов да бъде удрян (тук не става дума за действията на съответните органи по ДАБЧ, а за последвалото фокусиране от различни медии върху отдавна позната тема). Рейтингът на Каракачанов е висок, а и от него зависят важни решения, значи беше време да бъде направен опит за "опитомяване".

Тече ли пренареждане на политическата сцена? БСП къде се позиционира? И могат ли да бъдат избегнати предсрочни парламентарни избори догодина?

Татяна Буруджиева: В България всичко е възможно. Но в политиката се плаща цена както за прибързаните решения, така и за забавените. Понякога твърде голяма. От гледна точка на управляващите, предсрочни избори преди или заедно с европейските не е добро решение. БСП иска точно обратното и би следвало да предполагаме, че са готови да ги спечелят и да управляват. Социологическите прогнози и състоянието на партиите, които ще участват в такива предсрочни избори (вкл. БСП) показва обратното. Не са готови партиите и политиците да доведат до промяна, не са готови и хората с решението си има ли възможност да такава промяна. Накратко - пренареждане тече или поне всички се опитват да го постигнат, но резултат не е постигнат.

Евгений Дайнов: ОП върви надолу, ДПС се качи на максимум, "Воля" изчезва, ГЕРБ се крепи на кухи глинени крака, "Демократична България" си седи в кьошето. Най-взривоопасното нещо в момента се нарича Мая Манолова, която за един ден и едно пътуване с влак се превърна в най-магическата фигура в българската политика. На една крачка е от това, да стане"закрилник на народа", а това ще повлече политически последствия дори тя да не се меси в политиката директно.

Не виждам как може да няма предсрочни избори, имайки предвид казаното дотук. Можем обаче да разчитаме на БСП - Нинова сама да си сложи прът в колелата, както винаги е правила досега.

Първан Симеонов: Казано шеговито, могат да бъдат избегнати предсрочни парламентарни избори догодина, като се направят още сега. Само не знам дали вече има време. Честно казано, ако ГЕРБ направят избори сега, имат по-голям шанс да запазят резултат (макар че "Воля" вероятно няма да е вътре в парламента и пространството за маневриране ще е стеснено). Ако пък тресавището от последните седмици продължи и изборите не са бързи, това ще поизтощи ГЕРБ и избори след месеци може да са при съвсем нова ситуация за ГЕРБ.

Затова и според мен в момента Борисов обмисля дали да не мине на любимия си вариант с бързи предсрочни избори, или пък да мисли за победа в европейските и евентуално добро представяне в местните, което ще доведе до рестарт на легитимността на управлението.

Може да направи и избори заедно с местните, а може да поиска да изпълни желанието си за пълен мандат. Последното не е невъзможно, но ми се вижда все по-трудно. Да не забравяме обаче и още нещо: мобилизацията на БСП напоследък мобилизира и ГЕРБ, а напусканията на парламента едва ли са нещо, което мнозина българи ще харесат. Ситуацията не е чак толкова революционна, колкото БСП си я представя - дори и при ескалация на протести и оставане на Валери Симеонов на поста. Така че не съм съвсем сигурен каква полза точно ще има БСП от бързите избори. Да не говорим пък за "Демократична България" или за проектираните нови играчи. Те просто няма да имат възможност да развият потенциал.

mediapool.bg