Кламер БГ - Новини: Инженери, кучета и спасители от цял свят заминаха да помагат в Турция и Сирия

Инженери, кучета и спасители от цял свят заминаха да помагат в Турция и Сирия

Свят

|
Вт, 07 Фев 2023г. 20:46ч.
Инженери, кучета и спасители от цял свят заминаха да помагат в Турция и Сирия

Марин Хитров и Минко Банчев с кучето Берго от троянския отряд към Планинската спасителна служба са сред 12-те български планински спасители, заминали да помагат в Турция след земетресенията. Сн. БТА

Строителни инженери, войници, парамедици и водачи с обучени кучета -търсачи се отправиха към Турция и Сирия да помогнат за локализирането и спасяването на оцелелите от опустошителните земетресения в понеделник.

Видео показа стотици доброволци, които са се събрали на летището в Истанбул, за да отпътуват за пострадалите региони.

Европейският съюз е мобилизирал екипи за издирване и спасяване, като в същото време е активирал сателитната система на блока "Коперник" да предоставя спешни картографски услуги. Най-малко 19 страни членки са предложили съдействие на Турция. Европейската комисия освен това помага на съседната Сирия като финансира хуманитарни организации, които да контролират операциите по търсене и спасяване на хора.

Съединените щати координират незабавната помощ за Турция, включително екипи в подкрепа на усилията за търсене и спасяване. Близо 100 пожарникари и строителни инженери от Лос Анджелис, заедно с шест специално обучени кучета, бяха изпратени в Турция.

Руски спасителни екипи от Министерството на извънредните ситуации бяха изпратени в Сирия, където руската армия, разположена в тази страна, вече изпрати 10 отряда от по 300 души да помогнат за разчистването на отломките и търсенето на оцелели. Руските военни са създали пунктове за раздаване на хуманитарна помощ. Русия предложи помощ и на Турция, която беше приета.

Опустошената от война Сирия поиска от ООН и нейните страни членки да подпомогнат спасителните дейности, здравните услуги, предоставянето на храна и подслон. И контролираните от правителството територии, и последният анклав, който държи опозицията, бяха засегнати от земетресенията.

Международният комитет на Червения кръст изпрати достатъчно хирургически материали за лечение на 100 души в една от държавните болници в сирийския град Алепо. Още медицинско оборудване е на път за Алепо, Латакия и Тартус. Червеният кръст също дарява консервирана храна, одеяла, матраци и други основни артикули за разпространение в многото приюти, които се изграждат в засегнатите райони.

Израелската армия изпраща екип за търсене и спасяване от 150 инженери, медицински персонал и други хуманитарни работници, за да окаже животоспасяваща помощ в Турция. Двете страни възстановяват отношенията си след години на напрежение. Премиерът Бенямин Нетаняху каза, че е одобрил и молба за хуманитарна помощ за Сирия. Израел и Сирия нямат дипломатически отношения.

Палестинският външен министър Риад Малки каза, че палестинската власт ще изпрати две хуманитарни мисии за помощ в Сирия и Турция. Помощните мисии ще включват гражданска защита и медицински екипи.

Гърция, която е съседка и исторически съперник на Турция, изпраща там военнотранспортен самолет с екип от 21 спасители, две спасителни кучета и специално спасително превозно средство, заедно със строителен инженер, петима лекари и експерти по сеизмично планиране.

Ливанската армия казва, че ще изпрати екип от 15 членове на инженерния полк на армията в съседна Сирия, за да помогне в спасителните операции в контролирани от правителството части на страната. Съобщението във вторник дойде ден след като армията изпрати 20 членове на същия полк в Турция, за да помогнат на спасителите там, които се надпреварват да намерят оцелели.

Едно от съперничещите правителства на Либия заяви, че ще изпрати 55-членен екип в Турция, за да помогне в спасителните усилия. Правителството на премиера Абдел Хамид Дбейба каза, че екипът ще включва спасители, медицински членове, както и четири кучета.

Испански медицински работници ще създадат полева болница в Турция за лечение на ранени. Испания мобилизира войски и дронове от военното звено за спешни случаи на страната към летище Малатия, където турските власти са инсталирали международен център за помощ. Испания също така участва в помощта, оказвана от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

Испания ще подпомогне и спасителните усилия в Сирия чрез неправителствени организации, работещи там.

Германската агенция за гражданска защита THW изпрати във вторник 50-членен спасителен екип в Турция. Екип от групата International Search and Rescue Germany, с 42 експерти и седем кучета, пристигна в Турция и се насочва към Кирихан, близо до сирийската граница. Германия също подготвя доставки на аварийни генератори, палатки, одеяла и оборудване за пречистване на водата. Отделно, турската общност в Германия организира изпращането на помощ за пострадалите в Турция.

Южна Корея ще изпрати в Турция екип от 60 души за търсене и спасяване, 50 войници и медицински консумативи. Правителството също така казва, че предоставя първоначално 5 милиона долара хуманитарна подкрепа.

Пакистан е изпратил един полет с хуманитарни доставки и друг с 50-членен екип за търсене и спасяване. Правителството казва, че ежедневните полети за помощ до Сирия и Турция ще започнат в сряда, а министър-председателят Шехбаз Шариф е създал фонд за помощ, призовавайки хората да даряват щедро. Федералният кабинет дарява месечна заплата и всички държавни служители даряват дневна заплата за него.

Великобритания изпраща в Турция 76 специалисти по търсене и спасяване с оборудване и кучета, както и екип за спешна медицинска помощ. Обединеното кралство също казва, че е в контакт с ООН за подкрепа на пострадалите в Сирия.

Индия изпраща в Турция 100 души от своите сили за реагиране при природни бедствия, както и специално обучени кучета и оборудване за помощ. Готови са и медицински екипи с лекари, санитари и лекарства от първа необходимост, се казва в съобщение на МВнР.

Тайван изпраща в Турция 130 членове на спасителен отряд, пет кучета търсачи и 13 тона оборудване. Министърът на вътрешните работи Лин Ю Чанг каза, че първата група е заминала за Турция късно в понеделник, а друга е била изпратена във вторник. По-рано Тайван заяви, че ще дари 200 000 долара на Турция.

Швейцарската служба за спасителни кучета REDOG изпраща 22 спасители с 14 кучета в Турция. Правителството каза, че също така ще изпрати 80 специалисти по търсене и спасяване в страната, включително военни експерти по бедствия.

Чехия изпраща в Турция екип от 68 спасители, включително пожарникари, лекари, строителни инженери, както и експерти с кучета за наблюдение.

Япония изпраща група от около 75 спасители в Турция.

Австрия предложи да изпрати в Турция 84 войници от военна част за оказване на помощ при бедствия.

Полша изпраща на Турция 76 пожарникари и осем обучени кучета с оборудване.

Румъния изпраща специализиран персонал и материали в Турция с два военни самолета.

Хърватия изпраща 40 служители и 10 кучета, спасително оборудване и микробуси в Турция.

Сърбия изпраща 21 спасители и трима офицери за връзка в Турция.

Черна гора изпраща 24 пожарникари в Турция.

Президентът на Молдова каза, че 55 спасители са били изпратени в Турция.

Франция изпраща спасителни екипи в Турция.

Йордания изпраща спешна помощ в Сирия и Турция по заповед на крал Абдула II.

Министърът на външните работи на Мексико каза, че страната ще изпрати оборудване и спасителни специалисти в Турция.

Египет обеща спешна хуманитарна помощ за Турция.

Италия подготвя да изпрати в Турция пожарникари от Пиза, а военнотранспортни самолети ще доставят оборудване, както и здравен и друг персонал.

Нова Зеландия предоставя 632 000 долара на Турския червен полумесец и 316 000 долара на Сирийския арабски червен полумесец за доставка на артикули като храна, палатки и одеяла, както и за предоставяне на медицинска помощ и психологическа подкрепа.

Китайското общество на Червения кръст предоставя на Турския Червен полумесец и Сирийския Червен полумесец по 200 000 долара хуманитарна помощ

България изпрати още на 6 февруари двата военнотранспортни самолета "Спартан" с помощ за Турция. Към тях ще се включат два екипа от Военномедицинска академия (ВМА). Модул от 58 пожарникари отпътува от Пловдив за Турция. За там замина и екип от 12 спасители и пет кучета от Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК.

Двама доброволци от ПСС в Троян са от първите, заминали да помагат в Турция

Марин Хитров и Минко Банчев с кучето Берго от троянския отряд към Планинската спасителна служба (ПСС) са сред 12-те български планински спасители, заминали за Турция да помагат за издирването на оцелели от земетресенията вчера. Това съобщи директорът на секретариата на областния съвет на Българският Червен кръст (БЧК) в Ловеч Цветомира Георгиева.

Общо 58 души спасители, основно пожарникари от София и Пловдив, са отпътували за Турция по суша и въздух. Сред тях са и 12 планински спасители с пет кучета. Целта е да помогнат в издирването на пострадали.

От БЧК по-рано днес обявиха национална кампания за набиране на материални дарения в помощ на пострадалите в земетресенията в Турция и Сирия.

В момента най-неотложни са нуждите от топли дрехи и обувки, спално бельо, топли завивки и хигиенни материали.

От БЧК апелират за съпричастност и към българските фирми-производители, призовавайки ги да подкрепят кампанията както с посочените артикули, така и със семейни палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери и батерии.

mediapool.bg